promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megszólalt a magyar nagyi aki 60 évesen adott életet az unokájának, hamarosan érkezhet a kistestvér?
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Epres Ilona lánya helyett hordta ki a gyereket, akinek nemsokára akár kistestvére is születhet.

Nem, a cím nem elírás, néha egészen abszurd helyzeteket szül (hah!) az élet. A Fókusz készített egy riportot Epres Ilonával, aki nemrégiben lánya kedvéért vállalta a lombikprogramot, ami sikerrel járt, így pár hónapja megszületett Dani, aki jogi értelemben már nem a gyermeke Ilonának, hanem az unokája, miután aláírta a lemondó nyilatkozatot, és a lánya, Bernadett a párjával örökbe fogadta a csöppséget.

Bernadett hosszú éveken keresztül próbált teherbe esni, a lombikprogrammal is megpróbálkozott, hét alkalommal is, de férjével nem jártak sikerrel, a nő pedig közben 40 éves is elmúlt, ami tovább rontotta a gyermekáldásra való esélyeket, többször is elvetélt. Ekkor vetődött fel, hogy az édesanya hordja ki az unokát, mivel korábban már négyszer is szült, és idősebb korában is makk egészséges.

A petesejtadományozás engedélyezett több országban, beleértve az USA-t és az Egyesült Királyságot. Ugyanakkor például Spanyolországban, Portugáliában, valamint Csehországban és Szlovákiában is megengedett. Magyarországon szigorú szabályok vonatkoznak a petesejt-donációra, és csak akkor lehetséges, ha a meddő pár rendelkezik egy olyan női rokonnal, aki 35 év alatti, már szült, és hajlandó részt venni a petesejtleszívásban, valamint az azt megelőző hormonkezelésben. Mivel Ilona a program kezdetén már 59 éves volt, ezért a beavatkozást Londonban végezték el, ahol nem okozott gondot a kora.

Jogi értelemben, amikor egy rokon vállalja a magzat kihordását, azt nem tekintik béranyaságnak, hanem dajkaanyaságnak.

Bernadett végig kísérte édesanyját a kórházban, és nyilvánosan is ismert volt, hogy a nagymama a saját unokáját hordja ki. A kis Dani végül szeptember 30-án született meg, és most már Bernadettel él, távol a nagymamájától, aki egyben az édesanyja is.

Az eset azonban több szempontból is nagyon érdekes, mert bár a jogban úgy tűnik egyre szabadabban kezelik a különféle fogalmakat, biológiai értelemben Ilona anyuka, nem pedig nagymama, Bernadett pedig a testvérét neveli, nem pedig a gyermekét. Itt a lombikprogramra rátevődik még a béranyaság is.

A béranyaság intézményét is sok kritika éri, egyrészt mert a gyereket valóban úgy kezeli, mint egy vehető árucikket, ami azért problémás, másrészt mert a pszichológusok is megerősítik, hogy a magzat és az anya között olyan lelki kapcsolat alakul ki a várandóság alatt, amit nem lehet felülírni pusztán a jog révén. Érvek persze szólnak a béranyaság mellett is, ezért sokak szerint nem ilyen egyszerűen eldönthető a kérdés.

Nagyon nehéz úgy beszélni a témáról, hogy ne forduljon át ítélkezésbe, ráadásul ez olyan kényes téma, ahol óriási a szakadék az érintettek és a kívülállók között. Bernadett mindenesetre érdekes kérdést kapott a riport végén, szóba jött, hogy újra elvállalná-e, hogy Daninak legyen testvére? Bernadett semmit sem tart kizártnak, de ez még a jövő zenéje. A teljes riportot itt lehet megnézni:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás