promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Korlátozzák a mobiltelefon használatot: végleg állást foglalt a belügyminisztérium?
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A digitális eszközök használata visszafordíthatalanul a mindennapi élet részéve vált, és egyre magasabb szintről érkeznek a használatukat érintő szabályozások.

Különböző nemzetközi szervezetek felmérései alapján már minden negyedik országban be van titlva a mobiltelefonok használata az oktatási intézményekben. Az OECD országok közül legutóbb Anglia oktatási minisztériuma hozott ilyen döntést. Az oktatási miniszter a hónap elején közölte, hogy az egész országra kiterjedő tiltó intézkedést hoztak. Egyes intézmények már ezelőtt is hoztak egyéni hatáskörben ilyen döntést, most azonban az egységesítés a döntéshozók célja.

A politikusok szerint az eszközök használata olyan mértékben tereli el a diákok figyelmét, hogy az veszélyezteti az oktatás normális menetét - negatívan befolyásolja a diákok teljesítményét, és a tanároknak is sok kellemetlenséget okoz. Az angol bejelentésre a magyar Belügyminisztérium is reagált.

Bár aggályok felmerültek itthon is a telefonok használatával kapcsolatban, hazánkban egyelőre nincs tervben legfelsőbb szintű szabályozás. Ezzel szemben a törekvések inkább egyfajta "mobiletikett" kialakításának irányába mutatnak, megpróbálják kialakítani a törvényi kereteit annak, hogy az eszközök hogyan lehetnének integráns részei az oktatásnak.

Magyarországon jelenleg az intézmények egyéni hatákörben dönthetnek a mobilok használatáról. Emlékezetes eset volt, mikor egy hatvani általános iskolából napvilágot látott a helyi módszer - reggel iskolakezdésnél mindenkinek kötelező leadni a telefont, amit egy kulccsal zárható széfbe helyeznek, és csak az oktatási nap végén kapják vissza a diákok. A metódust mind a tanárok, mind a szülők támogatták, és a kommentelők túlnyomó része is egyetértését fejezte ki a gyakorlattal kapcsolatban, 

Különböző felmérések is bizonyították már azt, hogy a mobiltelefonok használata negatív irányban befolyásolja az iskolában nyújtott teljesítményt, azonban előfordulhat olyan helyzet is, amikor előnyt jelenthetnek. Itthoni diákkörök véleménye szerint az iskolák belső internethálózatának szabályozásával is előrelépés lenne elérhető ezen a téren - például blokkolni lehetne a közösségi médiás oldalak használatát. Az internetet ugyanis sok féle dologra lehet használni, és míg például a messenger használata biztosan nem segíti a továbbtanulást, azonban a digitális lehetőségek megfelelő kihasználása hozzájárulhat az anyag egyszerűbb megértéséhez is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás