promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elveszett város vagy földönkívüli jelek? A katari sivatagban rejtett szimbólumokra bukkantak
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rejtélyes kőrajzok tűntek fel Katarban, vajon egy régi városból maradtak fent vagy egyenesen a földönkívüliek műve? 

A világ tele van rejtéllyel, sok helyen találhatunk érdekesnek tűnő alakzatokat, amelyekre egyszerűen nincs magyarázat. Így van ez Katar északkeleti partjának egy elhagyatott és szélfútta sarkán, a kopár sivatag homokdűnéi között is. Al Jassasiya, az Öböl-menti ország legnagyobb és legfontosabb sziklaművészeti helyszíne, itt az emberek évszázadokkal ezelőtt mélyen fekvő mészkő kiemelkedéseket használtak vászonként, amelyre a környezetükben megfigyelt szimbólumokat, motívumokat és tárgyakat faragtak.

[[cikk1]]
Összességében a régészek mintegy 900 sziklafaragványt vagy kőzetrajzot találtak az Al Jassasiya-ban. Többnyire rejtélyes, különféle mintákba rendezett jelek ezek, köztük sorok és rozetták, de vitorlás hajók szemet gyönyörködtető ábrázolásai is megfigyelték a szakértők. Ezeket általában felülről, de lineáris profilban is ábrázoltak, egyéb szimbólumok és jelek mellett. Pontosan nem tudták meghatározni, hogy mit jelenthetnek, született elmélet arról, hogy talán ősi társasjátékként használták, de az sem kizárt, hogy  esetleg rituális jelentésük is lehet. 

SpMOMzqAbns

Bár a sziklaművészet elterjedt az Arab-félszigeten, az Al Jassasiya faragványai közül néhány egyedi, és nem található meg sehol máshol

 - mondta a CNN-nek Ferhan Sakal, a Qatar Museums ásatási és területkezelési vezetője.

Hozzátette, hogy ezek a faragványok az őket készítő művészek kreativitásának és megfigyelőkészségének magas fokát képviselik. Az absztrakt gondolkodást is kiemeli, ugyanis a kutatás során feltűnt, hogy nem tudták az úgynevezett dhow-t, vagyis egy hagyományos hajót  felülről látni.

1957-ben fedezték fel az Al Jassasiyát Katar rendkívül modern fővárosától körülbelül egy órára északra, Al Huwaila régi gyöngyszeme kikötője közelében. 1973 végén és 1974 elején hat hétig egy dán csapat tanulmányozta, amelyet Holger Kapel régész és fia, Hans vezetett. Kapel végzett egy tanulmányt, amely gondosan katalogizálta az egész helyszínt fényképeken és rajzokon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás