promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Búcsúzik Orbán Viktor
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Meghalt Sólyom László volt köztársasági elnök, Orbán Viktor közösségi-oldalán búcsúzott tőle. 

Gyászhírt jelentettek be vasárnap, Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár elhunyt. Landi Balázs által jegyzett közleményben az áll, hogy a 81 éves korában elhunyt politikus "óriási erővel, tevékenyen és derűvel viselt hosszú betegség után" vesztette életét. 

Sólyom László 1942. január 3-án született Pécsett, az ott töltött iskolás évei után a Pannonius Tudományegyetem Jogtudományi Karán szerzett diplomát jogászként 1965-ben. Diplomája megszerzését követően egy évig bírósági fogalmazóként helyezkedett el a kispesti bíróságnál. 1966-ban Mádl Ferenc, az MTA jogi osztályának akkor titkára felajánlott Sólyom Lászlónak egy tanársegédi állást a jénai egyetemen, ahol német polgári jogból doktorált. 1969-tól az MTA Állam-és Jogtudományi Intézetében kapott kutatói állást, ahol 1983-ig dolgozott. Ezt követően több egyetemen oktatott, az ELTE-n, a Pázmány Péter Egyetemen és az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen is tanított - emlékezett meg a karrierjéről a Portfolio.

1989-ben a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásain létrehozott Alkotmánybíróság első öt tagja közé választották, 2005-ben megkapta azt a fontos szerepet, hogy ő lehetett Magyarország köztársasgi elnöke. Egészen 2010-ig töltötte be ezt a pozíciót. 

Orbán Viktor Facebook-oldalán emlékezett meg Sólyom Lászlóról és még egy közös fotót is muatott kettőjükről. 

Elment Magyarország köztársasági elnöke, a nagyszerű jogászprofesszor. Isten nyugosztalja Sólyom Lászlót!

- írta a miniszterelnök a bejegyzésében. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás