promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fontos bejelentést tettek: minden megváltozik a boltokban
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Január elsejétől új változás lép életbe Magyarországon. 

Január elsejétől egy változás lép életbe, vagyis az, hogy Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer. Az Agroinform szerintkötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A visszaváltási díj 50 forint lesz egységesen az egyutas, azaz egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többutas, többször használható csomagolások esetében - minderről Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogramon számolt be.

A legfőbb cél, hogy néhány év alatt Magyarország elérje a PET-palackok 90 százalékos visszaváltási arányát. Jelenleg 20 millió tonna hulladék keletkezik Magyarországon, amely valljuk be, egyszerűen megdöbbentő összeg. 

A kötelező visszaváltás alól vannak olyan gyártók, akik felmentést kapnak, ezek a csekély mennyiségű, vagyis az évente 5000 darab terméknél kevesebbet forgalomba hozók. A szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre, amennyiben ezt a koncessziós társaság az előzetes termékregisztrációs eljárás során megállapítja.

Raisz Anikó azt is hozzátette, hogy cél nem más, mint a körforgás kialakítása és az, hogy  mindenki abban legyen érdekelt, hogy a termékek minél fenntarthatóbban készüljenek. A legideálisabb, ha már a tervezéskor minél fenntarthatóbb anyagokra építsenek a gyártók, amelyek tartósak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás