promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nyilatkozott a NASA, megvan a végső dátum: ekkor épül az első ház a Holdon
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ekkor valósulhat meg az a projekt, ami eddig csak fantáziának tűnt.

A New York Times arról számolt be, hogy az űrügynökség egy austini székhelyű céget, az ICON-t bízta meg azzal, hogy 2040-ig ingatlanokat építsen a Holdon.

A holdi ingatlan terv a Project Olympus nevet viseli, amelynek keretében a NASA egy 3D nyomtatót lőne fel a Holdra, hogy a Hold felszínének felső rétegéből származó kőzetdarabokból, ásványi törmelékekből és porból képzett speciális holdi betonból építményeket építsen a felszínre.
A NASA magánvállalatokkal és egyetemekkel is együttműködik, hogy segítsenek ajtók, bútorok, csempék és egyéb berendezési tárgyak építésében.

"A megfelelő emberek a megfelelő időben és helyen vannak együtt, közös céllal, ezért úgy gondolom, hogy sikerülni fog" - mondta a NYT-nek Niki Werkheiser, a NASA technológiai vezetéséért felelős igazgatója.

"Mindenki készen áll arra, hogy együtt tegyük meg ezt a lépést, így ha az alapvető nehézségekre találunk megoldást, akkor nincs ok arra, hogy ez ne legyen lehetséges".

Az Olympus projektet azonban egy komoly probléma nehezíti.

Mint a NYT felvázolta, a Holdon olyan erős holdpor található, amely képes átvágni az üveget és károsítaná a készülő a házak anyagát.
Az anyagok űrbe juttatása is nehézségekbe ütközik, ezért az űrügynökség az ICON-nal kötött partnerséget.

Ők a holdi talajt fogják felhasználni a 3D nyomtatásban a házak megépítéséhez.

"Az első dolog, aminek meg kell történnie, az a koncepció bizonyítása: valóban tudjuk a Hold felszínén lévő talajt építőanyaggá alakítani?" - mondta Jennifer Edmunson, a Marshall Space Flight Center vezető geológusa, aki a projektért felelős.

"Most kell elkezdenünk ezt a fejlesztést, ha 2040-re élőhelyeket akarunk megvalósítani a Holdon".

Az ICON jövőre a NASA Marshall Űrrepülési Központjában teszteli a nyomtatót, mielőtt a világűrben megkezdődne az építkezés, hogy kiderüljön, ellenáll-e a környezetnek.

Victor Pritchett, a Marshall kísérleti folyadékok és környezeti tesztek ágának igazgatója elmondta, hogy egy tucatnyi tesztkamrája van, amelyekben ugyanazok a sugárzási és hővákuumos körülmények uralkodnak, mint amilyenekkel a Földön kívül is találkozna az eszköz. Hozzátette, hogy ha az anyagok ellenállnak a kamráknak, akkor valószínűleg az űrben is képesek lesznek kitartani.

Arról, hogy milyen bérleti díjakkal kell majd számolni, egyelőre még nincs kalkuláció, ahogyan arra sem, hogy egyáltalán mikor kezdődhet meg az emberek holdra való átköltözése.

Azonban előbb a NASA-nak el kell indítania a leszállóegységeket a rakéták számára, amelyek a 3D nyomtatókat a Holdra szállítják. Ezek a leszállóhelyek távol lesznek az építménytől, így a leszállás és felszállás során felvert por mérsékelhető lesz és nem akadályozza majd az építkezést.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás