promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen dolog történt: olyat értek el a magyarok egy távoli országban ami eddig csak keveseknek sikerült
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Le sem tudnánk tagadni, írásos bizonyíték van erről a nagyon hungarikum dologról.

Ismét nagy örömhír ért minket magyarokat és kicsiny országunkat. Japánban, az Európai Unióval megkötött gazdasági partnerségi megállapodás keretein belül újabb 42 Uniós és Japán terméket jegyeztek be a térségben oltalom alatt álló jegyzékébe: ennek egyike pedig nem más, mint a finom, jó, magyar házi pálinka.

Erről az Európai Bizottság számolt be szerdán. Ez a harmadik alkalom, hogy ezt a listát bővítették, korábban 2021 februárjában 56 földrajzi jelzéssel, 2022 februárjában pedig 56 termékkel bővült a lista, ahogyan arról az Agroinform is írt. Év végig ezt még 6 földrajzi jelzéssel szeretnék bővíteni.

A fenti megállapodás 2019 februárjában lépett érvénybe és nem titkolt célja, hogy mindkét ország kultúrális és kulináris hagyományait megismertesse a régióval, ezáltal gazdasági hasznot is termelve mindkét résztvevőnek.

Az EU-ban termelt összes agrár- illetve élelmiszer termék 5. legnagyobb piaca japán, ide főleg sajtot, csokoládét, dohánytermékek, a sertéshús, valamint a borok és szeszes italok tartoznak.

A Japánoktól pedig az EU leveseket és különböző szószokat, valamint gabonaféléket vásárol.

Az igazán jó és finom magyar pálinka készítése hosszú folyamat, amely szakértelemmel és odafigyeléssel jár. Ha mégis szeretnél belevágni, akkor tájékozódj ennek a törvényi kereteiről és kövesd az alábbi lépéseket:

Hozzávalók és eszközök:

Gyümölcs: A pálinka alapja a minőségi gyümölcs. Leggyakrabban szilvából, körteből, alma vagy cseresznyéből készítik. Fontos, hogy csak érett, egészséges gyümölcsöket használjunk.
Daráló vagy prés: A gyümölcsöket először meg kell darálni vagy kipréselni, hogy kinyerjük a gyümölcslét.
Edények: Használjunk rozsdamentes acél vagy réz edényeket a gyümölcslé és a párlat tárolásához.
Pálinkafőző készülék: A pálinkafőző az eszköz, amellyel a pálinka párlatát készítjük. Fontos, hogy a főzőkészülék legális legyen és megfeleljen az előírásoknak.
A készítés lépései:

Gyümölcshámozás és felkészítés: Mossuk meg és hámozzuk meg a gyümölcsöket, majd távolítsuk el a magokat és a magházat. Vágjuk apró darabokra vagy törjük össze.

Gyümölcslé kinyerése: Az előkészített gyümölcsöket daráljuk vagy préseljük ki a levüket. A gyümölcslé tiszta és friss legyen.

Erjesztés: Az előkészített gyümölcslét hagyjuk erjedni. Ehhez használhatunk élesztőt vagy hagyományos módszereket. Az erjedés során a cukor alkohollá alakul át.

Párlat készítése: Az erjedt gyümölcsléből a pálinkafőző készülék segítségével készítsünk párlatot. A pálinkafőzőben a folyadék forralásakor az alkohol gőze felemelkedik, majd hűtőrendszerben kondenzálódik, ezt a párlatot gyűjtjük össze. A párlatnak legalább kétszer át kell mennie a párlatolási folyamaton.

Szárazítás és érlelés: A friss párlatot általában hordókban vagy üvegekben tárolják, hogy az érlelés során tovább fejlődjön az íze és aromája. Az érlelési idő hossza függ a gyümölcsfajtától és az ízléstől, de általában legalább néhány hónapot igényel.

Szűrés és hígítás: Az érlelt párlatot szűrjük le, hogy eltávolítsuk nem kívánt részecskéket.

Palackozás: Az elkészült pálinkát palackozzuk és jól lezárva tároljuk. Legjobb, ha sötét és hűvös helyen tároljuk, hogy megőrizzük az ízét és minőségét.

Fontos, hogy a pálinkakészítés során pontosan kövessük az előírásokat, és tartsuk be a helyi törvényeket és előírásokat. A minőségi alapanyagok és a gondoskodás azonban garantálhatja az igazán finom magyar pálinka elkészítését.

Nagyon büszkék vagyunk nemzetünknek erre a csodaitalára, reméljük, hogy felelősséggel fogyasztják majd a szigetország lakói is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás