promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szoboszlai csillagászati vagyona aprópénznek számít a világ leggazdagabb focistájának bankszámlájához képest, felfoghatatlan pénzhegyeket halmozott fel a sportoló
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szoboszlai évente 3,4 milliárd forintot keres a Liverpoolnál, a világ leggazdagabb focistájához képest azonban eltörpül a vagyona. Nem, nem Cristiano Ronaldoról van szó - a szóban forgó focista vagyonából akár meg is vásárolhatná magának a portugál világsztárt.

A focisták az átlagember számára szinte felfoghatatlan összegeket keresnek. A sztárok bevétele nem csak a fizetésükből áll, különböző szponzorációs és reklámszerződésekből akár még több pénzt is kereshetnek, mint amit klubjuk folyosít számukra. Az aktívan élsportban eltölthető évek azonban nem hosszú évek, egy focistának a pályafutása altt megkeresett összegből okosan kell gazdálkodni, mert a visszavonulása után is élni kell valamiből. Sokan maradnak a szakmán belül, edzőnek állnak, vagy egykori klubjuk megtartja őket valamilyen szakmai pozicióban, számtalan példa akad ilyen esetekre. Vannak olyanok, akik aktív éveik után elkezdenek még nagyobb pályán focizni: David Beckham például futballklubot alapított Amerikában, idén nyáron a világbajnokság után robbant bombaként a hír, hogy Lionel Messi is a csapatátt választotta európai pályfutása után. Ezek kétségkívűl rendkívűl profitábilis vállalkozások, ám ha kíváncsiságból utána szeretnénk járni annak, ki a világ leggazdagabb focistája, óriási meglepetés ér minket.

Mathieu Flamini neve ma már csak az igazi futball-megszállottak számára hangzik ismerősen. Az 1984-ben, Marseille-ben született futballista szép sikereket ért el a pályán annak ellenére is, hogy igazából sosem számított sztárjátékosnak. Hosszú pályafutását szülővárosa klubjában kezdte, az Olympique Marseilleből az Arsenalba igazolt, játszott az AC Milanban, pályafutását a spanyol kiscsapat Getafenál fejezte be. Sokszoros bajnok, kétszeres Bajnokok Ligája ezüstérmes, UEFA kupa ezüstérmes, kétségkívűl szép vitrin. Ám legkiemelkedőbb eredményét nem a futballpályákon érte el. Szoboszlai Dominikhoz hasonlóan Flamini is kiemelkedően jól keresett pályfutása csúcsán, és ezt a megkeresett pénzt különböző módokon fektette be.

Többek között invesztált egy akkoriban induló olasz cégbe, ami  éppen egy a környezetvédelem szempontjából órási jelentőségű projekten dolgozott. A GF Biochemicals-nak hívott olasz vállalkozás a levulinsav előállítási technikáján fáradozott, próbálva módokat találni a tömegtermelésre is. A levulinsav rengeteg szakértő szerint nagyon fontos szerepet kaphat az emberiség jövőjében, kutatások szerint rengeteg az ipáraban használatos kőolajszármmazékot ki lehet váltani vele. A vállalat azóta már több országban jelen van, piaci értéke 30 milliárd euró közül mozog, és Flamini ennek a vállalkozásnak a társtulajdonosa, amivel vagyona több mint 15 milliárd euró. Ekkora vagyonnal Magyarország leggazdagabb emberének számítana, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi csak sokadhegedűsnek számítanak mellette az üzleti életben. Flamini bár a pályán sosem érte el a labdarúgó által elérhető legmagasabb szintet, azonban az üzleti életben ezt mégis megtette.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás