promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kritikus hiba az oroszoknál: az egész háborút eldöntheti ez a haditechnikai hiányosság
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A több mint egy éve zajló orosz-ukrán katonai konfliktusról rengeteget lehet olvasni a sajtóban, ám a mi mostani cikkünkben körüljárt aszpektusa bizonyára sok ember számára új információként szolgál.

A 21. századra a technikai fejlettség szintje megdöbbentő szintre jutott, és ez a hadviselésre is hatással van. Soha nem volt még háború, amit ennyire pontosan dokumentáltak volna, szinte naponta frissítik a számokat, katonai témájú blogok vizsgálják a konfliktust minden elképzelhető szempontból, naponta nyilatkoznak szakértők az aktuális helyzetről. A hivatalosan kiadott adatok hitelességét azonban szinte lehetetlen ellenőrizni, egy ilyen háborús szituációban szinte az öngyilkosággal érne fel bármelyik hadviselő ország számára az igazság kendőzetlen kiterítése. Az azonban biztosnak tűnik, hogy az oroszok arányaiban sokkal több tankot vesztenek, mint az ukránok. Ebben a cikkünkben ennek a jelenségnek járunk utána.

A most a szomszédunkban zajló háborúban hadat viselő két állam hadereje között van egy nagyon lényeges különbség. Bár a Szovjetunió szétesése után független államként létrejövő Ukrajna szovjet haditechnikát örökölt, az aktuális konfliktusban az ukrán hadsereg szinte kizárólag NATO haditechnikát használ, a nyugati katonai szövetség által küldött fegyverek létfontosságúak az ukrán hadsereg számára. Az oroszok, mint a világ egyik vezető katonai hatalma, a NATO fejlesztésektől független, saját szovjet-hagyományokon nyugvó technikájukra építik a hadsereget. A modern hadviselés egyik kulcskérdése a hadsereg részére álló páncélosállomány milyensége. Sok video kering az interneten felrobbanó orosz tankokról. Aki nem lát bele, annak számára érthetelennek tűnik, hogy lőszertalálatoktól hogy tud felrobbani egy masszív, több tonnás, fémből készült tank. A jelensg mögött álló titok megfejtésének a kulcsa a lőszertárolásban rejlik. A szovjet-orosz harkocsikon a '60-as évek óta úgynevezett automata töltőket alkalmaznak, a lőszerkészlet közvetlenül a lövegtorony alatt található. Ha a tank kap egy komolyabb találatot, a mindenfelé repülő fémforgácsok könnyen begyújták a tárolt lőszert, és ez a tank felrobbanásához vezet. A NATO harkocsik azonban az '80-as évek óta a legénységi tértől elválasztott páncélozott fémrekeszben tárolják a lőszert, így amennyiben találatot is kapnak, a szikra nem tudja begyújtani lőszert, nincs robbanás, nem válik használhatlanná a tank. 

A Forbes magazin cikke alapján az ukránok eddig 70 db, NATO gyártású Leopard 2 típusú harkocsit kaptak nyugati szövetségeiktől, és ebből eddig 4-5 darab égett ki teljesen, noha azt bizonyosra vehetjük, hogy az oroszok ennél sokkal több tankot találtak el. Ezzel szemben az oroszok a bevethető állapotú T-72 és T-80 típusú harkocsijaik nagy részét már elvesztették, ennek egyik oka a lőszertárolás eltérő technikája. Ez a probléma egyébként régóta foglalkoztatja a hadimérnököket, a második világháborúban amerikaik által használt Sherman tankok lőszereit például nedves környezetben tárolták a harckocsin, megakadályozva találat esetén a begyulladást, a nemzetiszocialista Németország által bevetett Panther típusú tankok pedig már akkor is páncélozott lőszertárolóval voltak felszerelve.

A most zajló háború már eddig is rengeteg emberéletet követel, az egész emberiség várja mikor jön el újra Európában a béke. Reméljü, hogy a közeljövőben a hadban álló elek képesek lesznek kompromisszumot kötni, és minél hamarabb véget ér a modern történelem jelenleg zajló legszörnyűbb fejezete.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás