promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így nyerhetsz biztosan a lottón – kiderült mit kell tenni a garantált telitalálathoz
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokan szeretnék tudni a titkot, talán nem is annyira meglepő, hogy csak a matekhoz kell eléggé érteni.

A régi vicc szerint a lottó a "matematikát nem értő" embereknek a megadóztatása, azonban a matematikai elemzés valójában segíthet megérteni egy ilyen játék bonyolult valószínűségi tényezőit. Vajon van-e egy minimális szelvénydarabszám, amivel garantálhatjuk a nyereményt? A manchesteri egyetem matematikusai kimutatták, hogy igen, de ez még nem jelenti azt, hogy gazdaggá fogunk válni – írja az IFLScience.com

A csapat a brit Nemzeti Lottó játékot vizsgálta, ahol hat számot választunk ki 1 és 59 között. A cél, hogy elég szerencsések legyünk ahhoz, hogy ugyanazokat a számokat húzzuk, mint amiket a vállalat sorsol. Csak úgy, mint itthon. Ha mind a hat számot eltaláltuk, akkor nyerjük meg a főnyereményt, ami jelenleg 7,8 millió font (kb. 9,9 millió dollár).

A Lotto megnyeréséhez Dr. David Stewart és Dr. David Cushing kiszámította, hogy legalább két számot hogyan tudunk eltalálni a lehetséges 45 057 474 kombináció közül. Ehhez csak 27 szelvényre van szükségünk.

A tudományos kísérlet alapja nem is az volt, hogy azonnal megnyerjék a lottót, hanem hogy a lehető legkevesebb szelvény megvásárlásával nyerjenek nagyobb összeget. A lehetséges kombinációk leírásához geometriai konstrukciókat használtak, ahol számpárokat helyeztek el egy háromszögön belül vagy rajta, és egyenes vagy körvonalak kötötték össze azokat. Minden vonal három páron ment keresztül, és létrehoz egy lehetséges hatos találatot.

"Gráfelméleti szempontból ez azt jelenti, hogy sikerült bizonyítanunk egy hat elemű független halmaz létezését" - mondta Dr. Stewart, a Manchesteri Egyetem professzora.

 

Ezzel szemben Peter Rowlett matematikus azt mondja, 99 százalékban nem fog megtérülni a befektetés. Nyerhetünk, de nem sokat. Nyilvánvaló, hogy a tudomány csak bizonyos mértékig segíthet, ezért a kutatók kipróbálták a gyakorlatban is. 27 lottószelvényt vettek a 2023. július 1-i sorsolás előtt. 54 fontot költöttek. Három nyertes szelvényük volt. Úgyhogy ez egyelőre inkább egy érdekes matematikai felvetés, mint a leggyorsabb meggazdagodási mód, de persze egy próbát megér.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás