promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen törvénymódosításokat fogadott el a kormány, sokkal többet kell ezentúl fizetnünk
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Országgyűlés több módosítást is kiadott, cikkünkből a bevezetett változtatásokról számolunk be.

A változtatásokat július 4-én fogadták el és több mindenre kiterjednek a módosítások. Változnak a szabálysértési eljárásról, a szabálysértési nyilvántartási rendszerről és a szabálysértésekről szóló törvények, ami a kiszabott pénzbírságok növekedését is magával hordozza. Változnak a fiatalkori elkövetőkre kirótt büntetések is a közmunkaelszámolás is másképpen történik majd.

A többséget leginkább érintó pont a szabálysértési törvény pénzbírságra vonatkozó pontja: a legalacsonyabb összegg 6000 Forint, a legmagasabb pedig 200.000 Forint is lehet. Ez 30 százalékos emelést jelent az előzőekhez képest (mivel előzőleg a minimum összeg 5000 Ft a maximum pedig 150.000 Forint volt), így nagyon zsebbe nyúlós mutatvány, ha bármilyen kihágáson kapnak minket.

A fiatalkorúak büntetése is változott, ez azokra az elkövetőkre vonatkozik, akik a kihágás elkövetésekor 14 évesek már elmúltak, a 18. életévüket azonban még nem töltötték be.

A rájuk kiszabható legmagasabb összeg 50.000 Forint volt, elzárással büntethető cselekmény esetén pedig nem kevesebb, mint 100.000 Forint is lehetett a büntetés. A változtatás után ezek az összegek 65.000 és 130.000 Forintra emelkedtek, ami szintén nem elhanyagolható növekedés.

A helyszíni bírság összege is változott: az eddigi legalacsonyabb összes 5000 Forint volt és 50.000 Forintnál állt meg, a szabálysértéstől elkövetett 6 hónapon belüli újabb kihágás esetében pedig 70.000 Forintra is büntethettek. A mostani emelés után ezek az összegek 6500 Forint, 65.000 Forint és 90.000 Forint lettek.

A Magyar Közlönyben, amely először számolt be a változtatásokról azt is jelezte, hogy a büntetés beszámítása (ledolgozása) is változott. Korábban a szabálysértési őrizetbe vétel és a 4 óránál hosszabb előállításminden megkezdett órája 200 Forint mínuszt ért a kiszabott bírságból, ez az összeg most 300 Forintra változott.

A be nem fizetett bírságok beszámítása is változott: eddig minden "leült" nap 5000 Forintot ért, ez most 6500 Forintra emelkedett, tehát amennyiben leültetnek, hamarabb szabadulhatunk. A közmunkára ugyanezek az összegek és módosítások igazak.

Forrás: vg.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás