promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megrázó tények a történelemből, amitől egészen másképp fogunk tekinteni saját életünkre
Borítókép:  profimédia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az időről alkotott fogalmunk sokkal több annál, mint amit gondolnánk. Merüljünk el a történelem legsokkolóbb egybeeséseinek történeteiben. 

Az, hogy hogyan érzékeljük az időt relatív. A tudósok és kutatók hosszú ideje kutatják az idő fogalmát és még mindig gyerekcipőbe járunk azzal kapcsolatban, hogy kinek mit jelent az idő. 

Az emberi időérzékelés különös jelenség. Ha jól érezzük magunkat tényleg repül az idő. Ha unatkozunk, esetleg a fogorvosi rendelőben várakozunk a kezelés előtt, akkor pedig lehetetlenül elnyúlik. Az idő múlásának sebességét két féleképen határozhatjuk meg. Az egyik az, amikor a megélt pillanatot figyeljük és érzékeljük, míg a másik ha a múltba tekintünk és megpróbáljuk megbecsülni az adott esemény időtartamát. Valahogy így történhet, hogy a nyaralás egy szemvillanásnak tűnik, míg a munkahelyi meeting egy örökkévalóságnak.

Ennél még érdekesebb, hogy Pierre Janett, francia pszichológus és filozófus elmélete szerint, időérzékelésünk életkor függvénye is. Pontosabban, amikor 10 évesek vagyunk életünk felét 5 évesen már leéltük. Ám amikor 50 évesek vagyunk ez az érték már 25 évnek felel meg. A viszonyítási alapunk rengeteget változik az évek során és az idő folyamatosan gyorsul vagy lassul, ahogy belső óránk érzékeli.

Az emlékeinket is egészen máshogy tároljuk gyermekkorban, mint felnőttkorban. A gyerekek sokkal inkább élményekhez kapcsolatják specifikus emlékeiket. A felnőttek pedig szeretik csoportosítani személyhez, helyzethez vagy helyszínekhez. Úgy tűnik a felidézés módja befolyásolja, milyen hosszúnak értékeljük az adott emléket. 

Képzeljük el, hogy Erzsébet brit királynőre egy kedves idős, kutyás hölgyként emlékszünk, akinek ősz haja és ráncokkal barázdált mosolya van. Talán nem is gondolnánk, de Marilyn Monroe is ugyanabban az évben született, mint a néhai királynő. De mivel a díva fiatalon hunyt el, nem tudunk hozzá idős külsőt társítani és így egészen döbbenetes lehet rájönni, hogy ez a két legendás személy ugyanazon kor szülötte.  Amit olykor még furcsábbá tesznek a történelmi tények és anekdoták. Ha híres történéseket vagy híres személyek életét hasonlítjuk össze képesek vagyunk új perspektívákat nyitni, és ezáltal megváltoztatni az időérzékünket. Marilyn Monroe ikonikus hollywoodi szépség, akinek legnagyobb sikerei az 1950-es és 1960-as években voltak. Erzsébet királynő pedig az Egyesült Királyság uralkodójaként, aki 1952 óta ült a trónon.

A másik példa az eredeti Star Wars trilógia első részéhez és a guillotine-hoz kapcsolható. Az "Egy új remémy" című filmnek a forgatása 1976-ban kezdődött, míg a bemutatója 1977-ben volt. A guillotine a francia forradalom idején, az 1790-es években ismert eszköz volt, de a film forgatása közben Franciaországban még mindig használták.

További döbbenetes párhuzamok:

  • Egyes mamutfajták még nem haltak ki, mikor a piramisokat építették.
  • Anne Frank és Martin Luther King ugyanabban az évben születtek.
  • Teréz anya néhány nappal Diana hercegnő halála után hunyt el.
  • A Nintendo már több, mint 100 éves.
  • Charlie Chaplin 1977-ben halt meg
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás