promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mérgező gázokat szabadít ki a talajból, ha felásod a kertet
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Olyan veszély figyelmeztetés érkezett, ami az oxigén otthon cseréjét illeti a kerti talajban.

Megdöbbentő nyilatkozatot adott egy brit szakértő, az egyik helyi barkácsáruház-lánc kérdéseire. Charles Dowding ugyanis arról értekezett a válaszaiban, hogy nem is tehetnénk rosszabbatt a kertünkkel és a élő teremtményekkel, mint amikor tavasszal a régi szokásokhoz híven felásunk mindenegyes négyzetcentimétert. A szakember elárulta, hogy ezzel egész élő talajkultúrákat teszünk tönkre, és még olyan vegyületeket és gázokat is szabadítunk fel, ami, ha csak egy-egy hajszállal is, de hozzájárulunk a környezet szennyezéshez. 

Dowding kertész szerint a kert felásása nem csak egy nagyon fáradtságos munka, de még felesleges és környezet szennyező is. A szakértő elmondása szerint a talaj frissítésének és életben tartásának van sokkal egyszerűbb és kíméletesebb módja is. Elárulta, hogy a tavaszi nagy talajforgatással az ottlakó férgek életét vesszük el, vagy rontjuk el éppen a kiépített életkörnyezetét. Miközben azok már tökéletesen kialakították a megfelelő egyensúlyt a veteményesünk felső rétegében. Dowding szerint a gyakori ásással igazából csak a gyomok elszaporodosását, növekedését segítjük elő, és valójában semmilyen kedvező hatást nem tudunk gyakorolni a saját növényeink számára. 

Egy másik hozzáértő, Tim Clapp szerint az ásás során még a talajban lévő baktériumokat és gombákat is elpusztítjuk, károsítjuk, amik pusztulásával csak hozzájárulunk a szén-dioxid termelődéséhez.

Az üvegházhatású gázok pedig akkor szabadulnak fel, amikor újrafelássuk, és a felszínre forgatjuk az addig elzárt üvegházhatású gázokat. Szerintük azzal tesszük a legjobbat, ha nem ássuk fel soha sem a kertet, csupán néha gyommentesítünk, természetesen kézi erővel, és nem valamilyen vegyszerrel. A továbbiakban pedig úgy juttassunk tápanyagot a kertünk földjébe, hogy évente egy-két alkalommal kellően rothadt állapotú komposztttal beszórjuk. A megfelelő komposzt ugyanis friss "élelmet" juttat a talajunknak és lakóinak, amik örömmel fogják így trágyázni a jövendőbeli terméseinket, virágainkat. 

Tudtad-e, hogy csinál komposztot? A komposzt alapanyagait a kert egyik, lehetőleg félárnyékos sarkában gyűjtsük össze. A szerves anyagokat célszerű rétegekben felhalmozni. Ilyenek a gyomok, a lekaszált fű, a lehullott levelek, a borsó, a bab, a dinnye szára, az évelő és egynyári virágok ősszel letermelt hajtása, a dinnye és a krumpli héja, a fahamu, a kávézacc, a kifőzött tealevél.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás