promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiábrándító magyarázat áll Pompeji hátborzongató rejtélye mögött, súlyos tévhit él az ókori romvárosról
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Időszámításunk után 79 évvel, Olaszország egyik hatalmas vulkánja a Vezúv kitört és a földdel tette egyenlővé Pompeii városát. Ez eddig tiszta, történelmileg alátámasztott tény. Akkor mi az átverés? Mondjuk is.

A területet több száz éve fedezték fel, azonban a mai napig zajlanak ott ásatások és rengeteg régészt foglalkoztat a titokzatos régió, mivel a városra terülő vulkáni hamu, por és kövek alatt több ezer használati tárgy került konzerválásra és őrizte meg hibátlan állapotát, sőt, még épen maradó lakóházakat is találtak a kutatók. A területet a világörökség részévé nyilvánították, ma pedig már a turisták által látogatható.

Az ott történt tragédia vitathatatlan, főleg, hogy a terület legnagyobb húzóereje azok emberi kőszobrok, amelyeket kőbörtönbe zárt a városra ömlő láva. A monda szerint arcukra az utolsó fájdalmas kiáltás "fagyott" rá, szenvedésük pedig az idők végezetéig látható,

Azonban mindez nem igaz. Az elméletet nemrégen cáfolták meg, azóta pedig bizonyítást is nyert, hogy a pompeii kőszobrok nem azok, aminek eddig hittük őket.

A vulkán kitörés mérges gázokkal jár és mivel a város közvetlenül a vulkán lábánál terült el, a gázok pedig levegőben nagyon gyorsan terjednek, így mire a láva leért, az ottlakók már halottak voltak.

A másik pedig, hogy a hirtelen jött hőhullám gyakorlatilag azonnal végzett az emberekkel, testükből a nedvesség teljesen elpárolgott (a testünk több mint a fele víz), lágyszöveteik is köddé váltak, a koponyájuk pedig felrobbant, tehát nem lehetséges, hogy a leérkező láva miatt haltak meg.

A kitörést sok egyéb rejtély is övezte, a kutatók nem biztosak például abban, hogy ez nyáron, vagy ősszel történt.

De lássuk a kőszobrok rejtélyét: ezeket mesterségesen hozták létre, tehát nem a vulkánkitörés közvetlen következtében kövesedtek meg. A földbe, ahol a halottak voltak a vulkáni hamu alatt, nagyjából 30 lábnyi mélyen, Fiorelli (régiségtudós) gipszet öntött az üregekbe, amik így kitöltötték a testek között lévő teret. Mivel a testekből ekkor már csak a csont volt meg, azonban az egész test helye megmaradt, így tökéletes öntvény keletkezett az emberek holttestéről, pontosabban annak a helyéről.

Így bár a testekben valódi, emberi csontok találhatóak, a szobrok mégsem teljesen azok, aminek eladták őket, hanem a volt lakókról készült, mesterségesen előállított, ám emberi szövetet valóban tartalmazó negatív lenyomat.

A régészeknek azonban nem volt tervben senkit megtéveszteni, inkább egy egyszerű félreértésről lehet szó, mivel a régi kor tudósai is a helyreállításért és a város mielőbbi rendbetételéért dolgoztak amellett, hogy hajtotta őket a tudományos kíváncsiság.

Itt pedig néhány felvétel és videó Pompeiiről:

(Forrás: wmn.hu, index.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás