promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar közreműködés egy pusztító terrorcselekményben, a segítségünk nélkül a siker lehetetlen volt
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A mostani cikkünkben egy kevésbé ismert, ám a magyarok számára annál fontosabb városról lesz szó: Tell-Aszkufról.

A fent említett Tell-Aszkuf Irak északi részén található és más néven a Magyarok leányának is nevezik. De honnan is ered ez az elnevezés?

A város történelme, az egész térséggel együtt igen tragikus, rengeteg megpróbáltatást kellett kiállniuk. Lakói főleg keresztény asszírok. 2014-ben az addigi rendért és békéért felelős kurd hadsereg kivonult a térségből, ami így a terrorszervezetek egyik első számú célpontja lett, hiszen akadálytalanul elfoglalhatták az őrízetlenül hagyott területeket.

Még ugyanebben az évben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet földig rombolta a városkát.

Amikor a dzsihádisták elfoglaltak egy települést, akkor azokat a házakat, ahol keresztények laktak, egy N (arabul Nún) betűvel jelölték meg, utalva ezzel a Názáreti (Jézus) szóra. Az ilyen jelölésű házban élőkre vadásztak, életüket kétféle módon menthették meg: áttértek a muszlim hitre, adót fizettek, ha pedig egyikre sem voltak hajlandóak, akkor megölték őket.

A rémuralom 2 évig tartott, amikor sikerült őket megadásra kényszeríteni, akkor azonban az összes házat felégették és gyakorlatilag a földet tették egyenlővé a házakat és minden egyéb épületet.

Itt jött képbe Magyarország: a települést és annak templomát szinte teljes egészében magyar segélyből (Hungary Helps Program) építették újra. Ez a támogatás tette lehetővé azt, hogy 950 családnak ismét volt fedél a feje felett és visszatérhettek egykori szeretett otthonukba. A helyiek hálából átnevezték a városkát és a mai napig Magyarország leányaként (Tell Aszkuf bint al Madzsar) emlegetik azt.

2022-ben Novák Katalin is ellátogatott ide, ahol a helyi kurdok magyar népdallal várták az államfőt.

A városról és az ott történt borzalmakról ebben a videóban láthattok fotókat és felvételeket, illetve további érdekességeket is megtudhattok a hely történelméről:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás