promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Két utasszállító ütközött egymással a tokiói reptéren
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem véletlen, ha az olvasóban az 1977-es tenerifei tömegkatasztrófa jut eszébe a legújabb incidensről. 

Még a hétvégén történt egy igencsak elhallgatott reptéri incidens Japánban, a tokiói nemzetközin. A jelentések szerint még a talajon találkozott egymással a két repülőgép, ám szerencsére ember életben nem esett kár, és az információk szerint az anyagi kár sem kimondottan jelentős. A híresztelést egyébként később maga a japán közlekedési minisztérium is megerősítette a 10-én történt balesett kapcsolatban, amelynek során az EVA Air (Tajvan) és a Thai Airways (Thaiföld) egy-egy képe okozott kárt a másikban. A szombat délelőtti esemény során az egyik guruló út mellett ütköztek egymással. 

Szerencse, hogy valóban nem sérült meg senki, ugyanis a tajvani repülőn 207 utas, míg a thaiföldi gépen 264 fő tartózkodott a személyzeten túl. A minisztérium a japán precizitás ellenére egyelőre kerülte az anyagi kár megbecsülésének lehetőségét is. A szakemberek egyébként arra hivatkoznak, hogy még videó felvétel is készült, amelyen már a tokiói repülési hivatal dolgozik.

Az már a szemtanúk jelentése alapján derült ki, hogy a Thai Ariwaays gépe szenvedte el a jelentősebb sérülést, ugyanis a jármű jobb szárnyának egy része teljesen eltűnt. A vélt incidenst követően pedig fehérszínű törmelék borította be az egyik gurolópályát. 

Érdekesség, de a történelem egyik legnagyobb repülőszerencsétlensége nem a levegőben, hanem egy rerpülőtér kifutópályáján történt, még 1977-ben. Akkor a PanAm és a KLM egy-egy Boeing 747-ese szenvedett fatális balesetet. Az aprócska és korszerűtlen tenerifei reptér nem bírta el a ránehezedő megnövekedett forgalmat, és a személyzeti hibáknak "köszönhetően" 583 ember vesztette életét, és csak 61-en menekültek meg a szörnyű tűzhaláltól. A két felrobbant gép szerencsétlensége után végül fontos változtatásokat léptettek életbe mind az érintett repülőtéren, mind a repülés általános szabályozásait illetően. 

A tenerifei katasztrófa:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás