promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Házastársi vita elől menekülve született meg az emberiség egyik legnagyobb találmánya, a mogorva feleség nélkül tömegek haltak volna meg
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

1941-ben, ezen a napon a világot megváltoztató felfedezést jelentett be hazánk egyik kiemelkedő tudósa, Szent-Györgyi Albert.

A nagy szenzáció, ami minden túlzás nélkül több millió ember életére volt hatással, a hosszútávon is jól eltartható, nagy dózisú C vitamint tartalmazó készítmény előállítása volt. Ennek alapjait használjuk ma is, hiszen nincs olyan vitamincsomag, amelyben a C vitamin, mint az ember egészségének fenntartásához nélkülözhetetlen anyag.

Ezt szinte minden magyar ember tudja, hiszen büszkék vagyunk a mieinkre, különösen akkor, ha az illető még biokémiai Nobel-díjat is kapott a felfedezéséért.

A feltalálás körülményei, amelyeket most elmesélünk nektek, azonban nem ennyire széles körben ismertek.

Az egész felfedezés egy véletlen műve és a neves tudós egy vitát szeretett volna elkerülni a feleségével.

Történt ugyanis, hogy Szent-Györgyi elé a kedves neje egy paprikát tett le, a vacsora kísérője gyanánt, akinek viszont nem volt ínyére ez a fogás. Megbántani azonban nem akarta az asszonykáját, így a paprikát zsebre vágta és elindult a laboratóriumába.

Itt a parikát vizsgálgatva és ezen kísérletezgetve sikerült C vitamint kivonnia belőle.

Erre már korábban is voltak kísérletek, azonban a káposztában, illetve a citrom- és a narancslevekben (amit addig használt a kísérletezéshez) sok más, a C vitamin szerkezetéhez nagyon hasonló cukor is megtalálható volt és igen nehezen lehetett ezeket különválasztani a keresett anyagtól.

A felfedéze után az egész labor paprikapucolásra és feldolgozásra állt át és egy hét leforgása alatt sikerült is másfél kilógrammnyi C vitamint előállítani, ami hatalmas mennyiségnek számított a korábbi kísérletekhez képest.

Tehát nem csak izolálni tudta a C vitamint egyéb anyagoktól, hanem ezzel egy időben megtalálta a módját ennek gyors, olcsó és hatékony előállítására is.

Itt tudod megnézni a videót, amibe a fenti történet szerepel, egy igen vicces megjegyzéssel Szent-Györgyitől, magától, Varga András tolmácsolásában, aki igen jól képzett a történelmi érdekességek terén és a végén ő is ad nekünk egy bónusztanácsot:

Forrás: wikipedia.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás