promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Feltárult a Heineken vörös csillagának titka: kommunista fanatizmus jelképe a híres sörmárka?
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem véletlenül került a vörös csillag a Heineken logójára.

Az ötágú vörös csillag a 20. század egyik meghatározó politikai jelképe volt, aminek eredetével kapcsolatban több történelmi magyarázat is találhatunk. Az egyik legismertebb elfogadott verzió szerint mikor az első világháborúból Moszkvába visszaérkeztek az orosz katonák, fém csillagokat osztottak szét köztük a tisztek, hogy azokkal meg lehessen különböztetni a helyőrséget a német és osztrák frontokról hazaérkezőktől. Amikor a katonák csatlakoztak a Vörös Hadsereghez és a bolsevikokhoz, a csillagjaikat vörösre festették.

A kommunizmus jelképe aztán több szocialista világrendszer országainak zászlóiba, címereibe is bekerült. Hosszú évekig Magyarországnak is kénytelen volt eltűrnie, de a szovjet hatalom 1991-ben bekövetkezett összeomlása után a kommunista munkásmozgalom egykori szimbóluma tiltott önkényuralmi jelképpé vált egyes országokban a szvasztika, a náci mozgalom horogkeresztje, éy az SS jelvénye mellett.

Azonban még ma is sok helyen megtalálhatjuk, például az itthon is népszerű holland sör, a Heineken logójában is. Persze a sörmárkának márcsak azért sem lehetne köze a kommunista jelképhez, mert ők már a 19. század végétől használták az ötágú csillagot - igaz, akkor még nem volt vörös. Ugyanis a dr. H. Elion által kifejlesztett "A" élesztővel erjesztett sör a különleges íze miatt elnyerte az 1889-es párizsi világkiállítás nagydíját, és az ott kapott rangos díjat utána a híres csillaggal együtt jelenítették meg a palackjaikon.

Magát a csillagot a középkori szimbolikából vették át, aminek négy sarka a négy elemet - tűz, víz, föld, levegő -, míg ötödik ága a mágikus erőt szimbolizálja, ami jelen esetben az egyedisére, különlegességre utal. A Heineken vörös csillaga azonban csak átvette a középkori szimbólumot, de jelentését nem tartotta meg teljesen, náluk ugyanis az öt ág a sörhöz szükséges öt összetevőt jelképezi:

víz, komló, maláta, élesztő, és a különlegességet garantáló mágikus erő.

Persze nem mindig volt vörös az ő csillagjuk sem, csak 1930-ban színezték be vörösre, azonban hogy ne legyen félreértés és problémájuk a szimbólum-egyezés miatt, az 1950-es években jobbnak látták fehérre átfesteni. Ez egészen a Szovjetunió bukásáig így maradt, majd újra visszatértek a vörös színhez, és azóta is így láthatjuk a palackos, illetve dobozos sörökön.

Egyébként nem csak a Heineken logójában van vörös csillag, a San Pellegrino nevű olasz ásványvízmárka, valamint a Texaco amerikai olajtársaság is ezt használja emblémaként; a Milky Way jobb felső sarkánál elhelyezhető ötágú vörös csillagról nem is beszélve.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás