promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Föld felé nyújtja baljós csápjait egy frissen felrobbant szupernóva
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A horrorisztikus szupernóva a Nagy Medve csillagképben garázdálkodik.

Az IFL Science tudományos portál hívta fel a figyelmet arra, hogy mostanság egy különleges égi jelenséghez lehet szerencsénk, ha az éjszakai eget pásztázva megállapodik szemünk, és elsősorban a teleszkópunk a Nagy Medve csillagképen. Ugyanis immár a láthatóság és láthatatlanság határán billeg egy olyan óriási felrobbant csillag, amelynek ragyogása bár távoli, és erőtlennek hat, valójában egy milliárdszor fényesebb, mint a mi Napunk. 

Már korábban detektálták profi csillagászok a Messier 101 galaxisban detektált űrbéli fenevadat, amely a keresztségben az SN 2023ixf nevet kapta. A kutatókat lenyűgözte a szinte tökéletes spirális szerkezete, amely hosszú évek óta a lehető legjobb fényképezései lehetőség kínálja majd az űrfotósoknak. A számítások azt mutatják, hogy mindössze 21 millió fényévnyire található a bolygónktól. Természetesen már több jobb és rosszabb kép is készült a szupernóváról, ám a készítőknek koránt sincs könnyű dolga, lévén a saját galaxisunk égitestei zavarják az észleléseket.

Az SN 2023ixf fényességét az ilyenkor szokásos magnitudó egységben mérik, ez a szám az észleléskor 14 volt, míg mostanra 12-re csökkent, és a várakozások szerint akár a 9-et is súrolhatja majd. Ebben az esetben még egy ügyetlenebb házi csillagász is befoghatja majd a karjaival hadonászó „bestiát” egy alap, kereskedelmi forgalomban kapható kezdő teleszkóppal.

A Messier 101-ben csak 1900. óta ez már az ötödik szupernóva észlelés, míg a mi Tejútrendszerünkben négyszáz éve nem volt tapasztalható ilyen, bár a szakértők szerint minimum 50 évente történik egy ilyen esemény. A becslések egyébként azt mutatják, hogy az egész összefüggésnek matematikai oka van, lévén a Messier 101-nek akár tízszer több csillaga is lehet, mint a mi rendszerünknek.  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás