promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végre kiderült, hogy az életünkkel játszunk-e rágózáskor
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megvan a válasz, hogy esetleg a gyerekekre veszélyes-e a kockázatosnak tűnő manőver, amivel lenyeljük a már megunt rágógumit.

Vannak olyan örökérvényű kérdések az emberiség történelmében és történetében, amelyek időről időre fellángoló vitához vezetnek. Ilyen a talány, miszerint melyik végénél kell megkezdeni a banán bőrének a felnyitását, vagy, hogy szabad zuhanyzás közben pisilni. Cikkünk mos annak járt utána, hogy rejt-e magában valamilyen kockázatot a már íztelen és élvezhetetlen rágógumik lenyelése.

Szinte biztosan jártunk már úgy sokan, hogy teljesen elvesztette élvezi értékét egy már akár órák óta a szájunkban lévő rágó. Függetlenül attól, hogy édesített gyümölcsös finomságról, vagy egy mentolos cukormentes verzióról van szó, ez előbb-utóbb megtörténik. A kulturált ember ilyenkor keres egy szemetest, és végső búcsút vesz az egyébként már ötezer éve velünk lévő rágcsálnivalótól. Bár jelenlegi formájához inkább a 19. század második felében ért el, mind íz, mind formavilágában. Ám vannak olyan esetek, mikor az istenért sem találunk egy jóravaló kukát, és az addig kiváló stresszoldó rágó inkább már feszélyezi a közérzetünket. Ekkor a többség inkább fogja magát, és belegyűri a zsebében lévő zsebkendőbe.

Azokról a szörnyetegekről inkább ne is beszéljünk, akik fogják magukat és az asztal vagy szék bútorlapja alá ragasztják a rágót. Számukra külön börtönt tartanak fenn a pokolban.

És elértünk a lényeghez. Vannak, akik hosszas elmélkedés után, mások kevés teketóriázással, de végül a lenyelés mellett döntenek. Eláruljuk, hogy az eddigi tudományos okfejtések szerint nem kell izgulni, néha-néha lenyelhetjük az elunt rágógumit, függetlenül annak márkájától vagy ízesítésétől. A babonák ellenére nem fog hét balszerencsés esztendőn át keringeni az emésztő rendszerünkben a kis komisz. Igen, a rágók szintetikusak, azaz a köznyelvre lefordítva műanyagok. A gyomrunk, illetve az egész emésztőrendszerünk hiába erőteljes, mégsem tud megbirkózni ezzel a természetellenes kihívással közvetlenül. Közvetve annál inkább.

Ugyanis maximum egy-két napos bolyongást követően garantáltan a székletünkkel távozik szervezetünkből.

A szakértők szerint csupán a kisebb gyermekek túlfogyasztásával érdemes számolni, ha szeretnénk elkerülni a problémás eseteket. A kicsiknél jó, ha kontroll alatt rágóznak inkább, és kerüljük, hogy akár több drazsé is a gyomrukban végezze. Máskülönben nincs miért aggódni.

Minden, amit a rágógumiról tudni akartál: 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás