promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyerekkorunk kedvence, a kőkemény Donald rágó igazából nem is amerikai volt
Borítókép:  donaldbubble.com
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A nosztalgikus édességet ma is gyártják.

Ha a hetvenes-nyolcvanas években nagyon menőzni akartak a magyar gyerekek, akkor Donald rágóval kínálták meg a barátaikat. Ezeknek már az illatuk és az ízük is teljesen más volt, mint a hazai „golyórágóknak”, bár – ha őszinték akarunk lenni – sokszor olyan kemények voltak, hogy tényleg csak a fiatalok tudták normálisan összerágni.

A csomagolásuk viszont nagyon vonzó volt, kékben, sárgában, vörösben, zöldben tündökölt a papírjuk, és a rágókhoz egy kis képregényt is mellékeltek, természetesen a névadó Donald kacsáról és társairól. Ma már elképzelhetetlen, hogyan ment át a kommunizmus szigorú rostáján ez a nyugati termék.

A Donald rágót a kanadai alapítású, de hollandiai Maple Leaf rágógumigyár készítette. A vállalatot 1948-ban hozták létre, és eleinte az alapító Marcus fivérek maguk dolgoztak a termékeken, éjjel-nappal gyártották a finom rágcsálnivalót. A Donald rágó 1966-ban született meg, és a nyolcvanas évek legvégén álltak le a gyártásával.

A közelmúltban azonban feltámasztották a márkát, mégpedig egy váratlan helyen: Törökországban. Ma az isztambuli Maple Leaf Gida Ltd. birtokolja a Donald rágót, és nem tagadják, hogy elsősorban a nosztalgiázni vágyó fogyasztókra alapozzák az üzletüket.

Az édesség egyébként hajdan valóban nem koppintás volt, hanem rendelkezett a Walt Disney licencével. Donald mellett Miki egér, és a többi híres rajzfilmhős is megjelent a rövidke képregényeken a csomagolás belsejében. Ezekre a Vaterán ma is könnyen rá lehet találni, egy 407 darabos kollekciót például most 40 ezer forintért kínálnak.

Fotó: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás