promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült a jaffa szörp titka, ebből készült gyerekkorunk legendás itala
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarországon a Szobinak köszönhetjük az elterjedését.

A rendszerváltás előtti Magyarországon a mainál lényegesen szűkebb volt a boltokban, presszókban kapható szénsavas üdítőitalok köre. Ezért voltak népszerűek a különféle szörpök, amelyek szódavízzel vagy sima csapvízzel hígítva elég jó kis itókákká váltak.

Gyerekkorunk egyik nagy rejtélye az volt, hogy a sárgás színű jaffa szörp vajon miből készülhetett. Egzotikus hangzása miatt sokan választották azt, utána viszont az íz igazából nem kínált semmi különlegeset.

A jaffa név a Földközi-tenger egyik ókori kikötővárosából, Jaffából ered, amelyet a világ legősibb települései közt tartanak számon. Napjainkban az izraeli Tel-Aviv része, és már időtlen idők óta híres a narancsültetvényeiről. A citrusfélék termesztése a 19. század utolsó negyedétől jelentősen felfutott, akkoriban a város körül 3-400 narancsültetvény pompázott.

És ezzel el is érkeztünk kiinduló kérdésünkhöz, hogy miből készült a legendás jaffa szörp. Természetesen narancsból, mégpedig annak a jaffai változatából, amely majdnem mag nélküli, könnyen hámozható, lédús fajta volt, ezért gyorsan népszerűvé vált Európában. Már csak azért is, mert nem volt annyira savanykás, mint a spanyol citrusfélék.

„Ahogy telt az idő, visszaesett a narancstermesztés, ez viszont nem gátolta meg a jaffa narancs terjedését. Így most már az is előfordulhat, hogy a jaffa narancs nem is Jaffából származik, hanem mondjuk Made in Spain felirat lesz rajta, mert egyszerűen áthelyezték a termelést máshová is”

– olvasható a történet vége a konyhalal.hu oldalon. Értesüléseik szerint Magyarországon a Szobinak köszönhetjük a jaffa szörpöt, ez a vállalat 1964-ben jött létre a Pest megyei Szobon, és feladata volt – egyebek mellett – az import gyümölcsök feldolgozása.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás