promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elsüllyedt sziget a Balaton közepén, és a szénné égett éjjeli őr esete - megmagyarázhatatlan rejtélyek és nem mindennapi UFO-észlelések
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megmagyarázhatatlan UFO-észlelések a Balaton körül. Elsüllyedt sziget, szemtanúk beszámolója, és egy szénné égett éjjeli őr rejtélye.

Az elmúlt hónapokban többen is azt állították, hogy UFO-t láttak Magyarország felett, de nem csak most kapott el mindenkit a földönkívülikre irányuló vadászláz. A 20. század végén több rejtélyes jelenségről is írtak a lapok, amik mind valamilyen formában kapcsolódtak a Balatonhoz.

40 évvel ezelőtt, 1983-ban megjelent egy cikk az Ifjúsági Magazinban, ami egy elsüllyedt szigetről írt a tó felszíne alatt 5-8 méterrel. Az egész történetben az az érdekes, hogy ezt a bizonyos szigetet pontosan a magyar tenger mértani középpontjára lokalizálták. Csontos Tibor újságíró geometriai összefüggést feltételezett a tó körül elhelyezkedő templomromok között - véleménye szerint ezeket valamilyen hírközlési lánc elemeinek szánták -, amiknek gócpontjában ez a szakrális sziget állhat.

Ehhez kapcsolódóan jelentetett meg egy térképet a Balatonról, rajta a mértani középpel, az elsüllyedt sziget lehetséges helyével. Persze ezt semmilyen bizonyíték nem tudja alátámasztani.

 

(Fotó: Balatonszemes anno/Facebook)

Évekkel ezelőtt az RTL Klub egyik műsorában számolt be a Magyar Ufókutató Szövetség elnöke arról, amit Bizsók László festőművész látott. Kalmár János elmondása szerint a festő egy fénylő gömbalakot látott kiemelkedni a Balaton hullámai közül. Ez akkora hatást gyakorolt rá, hogy a megfelelő szakirodalom beszerzése után meg is alakította az Ufókutató Szövetség siófoki csoportját.

Több, mint 30 éves történet az az észlelés, ami 1992. január 3-án esett meg. A szemtanú állítólag egy hangtalan, szürkés gömböt látott úgy 200 méteres magasságban, ami Hajmáskér irányából a Várpalota feletti lőtér irányába repült. Ezt nem sokkal később egy óriási füstoszlop követte, ami a Fajdas-hegyről csapott fel. Mikor a tűzoltók kiérkeztek a helyszínre, megdöbbenten álltak a szabályos köralakzatban megperzselődött aljnövényzet láttán. Az eset akkora port kavart, hogy pár nappal később a Honvédség Szentkirályszabadján tartott egy sajtótájékoztatót, melynek során elismerték,

hogy nincs egzakt válaszuk az ügy minden egyes részletére.

Tragikus, ugyanakkor rejtélyes a szénné égett éjjeliőr esete is. 1992 szilveszterén riasztották az egyik veszprémi múzeum igazgatóját az intézmény felsőörsi telephelyére, ahol az éppen szolgálatot teljesítő őr egyszerűen elégett az éjszakai műszak közben. Épen maradt lábszárait leszámítva az egész teste elszenesedett, de az még ennél is furcsább volt, hogy az őr székén kívül egyik környező berendezési tárgy sem rongálódott meg. Az esetben fel sem merült, hogy tűz, gyújtogatás okozta a tragédiát, az akkor elfogadott magyarázat szerint gömbvillám állt a háttérben.

 

(Praznovszky Mihály, múzeumigazgató azzal a bizonyos székkel. Fotó: Veszprémi Napló)

Most pedig jöjjön egy olyan UFO-észlelés, aminek külön cikket szenteltek a Veszprémi Napló egyik 1991-es lapszámában. Ebben számos, egymástól független szemtanú számolt be arról, hogy mit látott.

„Sárkány alakú volt, amolyan villanykörtére emlékeztetett. Sötétvörös színnel világított, amikor végképp belebukott a sötétségbe. Láttam én ugyanezt a tárgyat december 15-én is, fél hét körül. Örjítő sebességgel közeledett kérem, csendben és őrjítő sebességgel” - Czafit Ferenc, Veszprém.

Hárman láttuk az ufót, hárman voltunk éjszaka a mozdonyon. A repülő tárgy a Balaton felől jött - vízszintesen. Lassan és méltóságteljesen - bár ettől a sebessége lehetett nagy, hiszen távolról látszott. Sárgásan és vörösesen tűnt el, de azelőtt mindvégig vakító fehér volt - Horváth Gábor vonatvezető, Tapolca.

Mezítláb rohantam ki az erkélyre. Én is láttam, uram. Fantasztikus volt, délről észak felé repült. Mintegy 20-25 másodpercig láttam - Paulics István pedagógus, Ajka.

Hajnalban virágért indultunk Pestre, boltunk van Veszprémben. A feleségem is látta. Mintegy 25 kilométerre lehettünk a fővárostól, Érd környékén, amikor sárgás színű fénnyel zuhant alá egy hatalmas fénycsóva. Függőlegesen haladt lefelé, 5-6 másodpercig láttuk - Kovács Zsigmond, Veszprém.

(forrás: balaton.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás