promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Dévényi Tibi bácsi ultraciki bakija az egész országot kiborította
Borítókép:  Youtube (illusztráció)
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legendás lemezlovas a Három kívánság segítségével igyekezett megszerettetni a magyar gyerekekkel a Star Wars-t.

Dévényi Tibor és a Három kívánság híres és hírhedt műsora nem kevesebb, mint tizenöt évet élt meg a Magyar Televízió képernyőjén. A veterán lemezlovas 1984-ben indíthatta be műsorát, amely a becslés szerint legalább 1200 kívánságot teljesített. A Három kívánság egyfajta hidat képzett a magyar valóságban a rendszerváltás idején. A 90-es évekre ugyanis kitágult a fókusz, megnyíltak a piacok és a határok, Tibi bácsi márkák és (világ)sztárok özönét ömlesztette a gyerekekre a stúdióban és a televízió-készülékek előtt ülve.

Ugyan a műsor utáni évtizedekben kritikák özöne húzta le a Három kívánságot mesterkéltsége és arcátlan reklámelhelyezése miatt, ám kétségtelen, hogy minden interneten fellelhető anyag humoros, tanulságos videóként mutatja meg azt a letűnt műfajt, és azt a hozzá nem értést, amely egykoron tökéletesen jellemezte a még gyerekcipőben járó, immár szabad magyar médiát. Kétségtelen, hogy Dévényi úr a lehető legnagyobb elszántsággal szervezte meg műsorait, kutatta fel a legnagyobb sztárokat, és valósította meg teljes önzetlenséggel a gyerekek kívánalmait. Azonban a mára már 76 esztendős, még mindig aktív rádiós szakember akkoriban nagyon-nagyon hadilábon állt az angol és más idegen szavak kiejtésével.

A videó-megosztó portálok bugyraiban több alkotás is listázza Tibi bácsi kiejtési bakijait, melyek elsősorban kidomborítják azt, hogy nem tudott ekkor még angolul. Az egyik legemlékezetesebb hibája mai aktualitás, lévén ma ünnepeljük az idei Star Wars-napot. A nemzetközi örömünnepet pedig fokozza az, hogy idén 40 éves az első trilógia záródarabja, a Jedi visszatér. Nem véletlen, hogy Dévényi bakija is ehhez kapcsolódik, ugyanis egy adásban nemes egyszerűséggel átnevezte a filmet: Jedli visszatérnek.

A Star Wars május 4-i ünnepnapja is egyébként egy bakihoz kapcsolódik. Egy szójáték és félreértés elegyének köszönhető, lévén a Csillagok háborúja filmek örökös szlogenje a "May the force be with you!" (Az erő legyen Veled!), ezt pedig az angolban könnyen lehet érteni így: "May the Fourth Be with You!" (Május negyedike legyen Veled).

Íme Dévényi Tibor legendás bakijai, köztük a jedivel:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás