promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Igazi vámpírszörnyet találtak a vízben, a nálánál nagyobbakra is vadászik
Borítókép:  Daily Star
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szörnyű ragadozóról, első látásra nem egy hal jut eszünkbe, hanem egy nyálkás vámpír.

Az európai vizekben olyan halfajtát találtak, mely egyáltalán nem hasonlít egy halhoz, leginkább egy hatalmas kígyó és vámpír keveréke, mely nem csak halakra vadászik, hanem nálánál sokkal nagyobb élőlényekre is. 

A félelmetes külsejű lényt hat éve nem látták európai vizekben, de most Hollandia tengerpartjánál bukkant fel újra. A szájában forgó fogakkal rendelkező vérszívó vámpírhal manapság nagyon ritka lelet, 2017 óta nem látták.

A faj története 400 millió évre nyúlik vissza, és egyesek "élő dinoszauruszként" emlegetik.

Először a 34 éves Jarco Havermans biológus vette észre a lényt, aki elmondása szerint egy másik állatot nézett, amikor belebotlott a 83 cm hosszú vámpírhalba. 

A biológus ezt mondta róla:

"Azért mentem, hogy megnézzek egy fiatal szürkefókát, amelyet a parton láttam. Mindig nyitva tartom a szemem, amikor a tengerparton vagyok, és amikor arra jártam, láttam egy nagy angolnaszerű halat, amely a vízparton feküdt. Azonnal tudtam, hogy ez egy tengeri orsóhal, elképesztő halfajta. Az angolnára hasonlítanak, de állkapocs nélküliek, fogakkal teli, korongszerű szájuk van. Soha nem találtam még egy példányt sem korábban a parton. Csodálatos, szinte földönkívüli kinézetű halak, hasonlóan csodálatos életmóddal."

A tudós elmagyarázta, hogy Európa-szerte a folyókban születnek - korongszáj nélkül - és a folyómedrekben élnek, amíg kifejlődnek.

"Öt éven át a fenékbe ágyazódva élnek, ahol megszűrik a tengeri törmeléket"

- mondta.

"Ezen öt év elteltével átalakulnak kifejlett tengeri orsóhalakká, amely a nagyobb tengerekre vándorláskor élősködő halfajként élősködik a nagyobb halfajokon és bálnákon. Általában az az élőlény, amelyhez ez a vámpírhal hozzátapad, végül el is pusztul, tehát elég halálosak. Amikor eljön a szaporodás ideje, visszamennek a folyókba."

Hozzátette:

Ez a fajta vámpírhal extrém ritka fajnak számít, ráadásul az ember is akadályozza őket - írja a Daily Star. 

"A gátak és hasonlók, valamint a szabad, gyors folyású folyók hiánya megnehezíti ezen állatok vándorlását és szaporodását."

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás