promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló titkot árultak el ki a kínai kémballonról az amerikaiak
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A híres kémballont még a saját területén lelőtte az USA, ami Kína számára végzett titkos megfigyelést, nem is akárhogy.

Az idei év eddigi talán legnagyobb nemzetközi viszályát okozó esemény volt a feltételezetten kémtevékenységet végző kínai ballon, amely észak-keleti irányból közelítette meg előbb Kanadát, majd az Egyesült Államokat. Utóbbi nemzet egy ideig vizsgálgatta az ázsiai szuperhatalomtól származtatott repülőeszközt, majd biztonságos terület fölé érve kilőtte azt, mintegy semlegesítve a további adatgyűjtés elkerülése érdekében. 

[[bal3]g

A kínai állam természetesen gőzerővel tagadta azt, hogy a szerintük meteorológiai kutatáshoz használatos ballon igazából kémkedéshez lett volna egyáltalán alkalmas. Azonban egy bennfentes forrás a nyomozati hatóságoktól teljesen másról számolt be a CNN számára. Állítása szerint a kémballon fel volt szerelve olyan technikával, amellyel az Egyesült Államok katonai támaszpontjairól küldhetett információkat, amelyeket közvetlenül volt képes Pekingbe küldeni. 

Az, hogy a kémeszköz műholdas kapcsolódással képes volt élőben adattovábbításra, csak fokozza az értetlenséget a létezésével kapcsolatban. Ugyanis az amerikai hírszerzés szerint a kínai kormány által használt műholdak jóval megbízhatóbb és pontosabb működésűek, mint egy ilyen szélnek eresztett léggömb, amely jócskán ki van téve az időjárás és a légkör viszontagságainak. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg a szivárogtató informátor, nem kimondottan aggódnak az év elején kilőtt szerkezet munkássága miatt, mert a jelek szerint nem tudott kritikus információkhoz jutni. 

Bár a roncsot vizsgáló szakemberek egyelőre nem tudják még, hogy a kínai fél képes volt-e esetleges adattörlésre a távoli kapcsolódás esetében. A CNN egyébként azt is hozzátette, hogy Washingtont nem lepte meg a kínai léggömb esete, ugyanis tavaly óta a CIA már képes megfigyelni az állítólag világszerte üzemeltetett pekingi "meteorológiai" flottát. Ezáltal pedig aligha volt meglepetés számukra a korábbi amerikai felbukkanás. 

Így halászták ki a vízből a ballont:

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás