promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nostradamus legnagyobb elődje félelmetes pontossággal jelölte meg a titkos világvégét
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy ördögi nő még a magyarok kedvenc jövőlátóját, Nostradamust is lepipálta a horrorisztikus jóslataival.

Idén ünnepli születésének 520. évfordulóját a nagy francia jövőbe látó, Nostradamus. A megannyi igazolt és megcáfolt jóslat megálmodója és kiötlőjét azonban már a 15. században megelőzte egy brit nő, nevezetesen Ursula Shipton. A csak Shipton mama néven ténykedő asszonyság már életében hatalmas hírnévnek és népszerűségnek örvendett, amit korántsem külsejének tudhatott be. Rengeteg legenda és téves, vagy inkább félinformáció lengi körül ma is a rejtélyes jósnő nevét Nagy Britanniában. Állítólag nevének hallatára a vidéki britek még ma is összerázkódnak a hidegleléstől. 

Pedig alapvetően jó hírű nő személy lehetne az egykori Ursula, lévén verseivel megjósolta az autó, a távírót, a repülőgépet, a tengeralattjárót, a tengerjáró hajókat vasból. Sőt, több később megépülő londoni középületről is voltak látomásai. A Reader’s Digest gondozásában a kilencvenes években megjelent Misztikus történetek gyűjteményében az alábbi vers jelent meg Shiptontól:

„Húznak ló nélkül úton szereke,

"Hoznak e világra sok balesetet.
Világon át, míg szemed rebben,
Gondolatod száll szélnél sebesebben…
Világ vándorai víz alatt
Utaznak,esznek, alszanak,
A légben emberfia éppúgy száll,
Mint szárnyaló sasmadár…
Vízen úszik majd, mi vasból készült hajó;
üvegből épült ház is tündököl Angliában…”

Elterjedt tény, hogy Shiptonról az ördög gyermekeként értekeztek a későbbi nemzedékek, ám mára kiderült, hogy a mama nagy valószínűséggel csak egy kitalált személy. Életének fontosabb részleteihez pedig 16-17. századi írók, költők járultak hozzá mind újabb és újabb ötletekkel, fordulatokkal. Több szerző is utólag számolt be arról, hogy az „ördög lányát” saját maguk evolválták, és tulajdonítottak neki sosem volt jóslatokat. 

Az egyik zugíró ráadásul még a világvége pontos évszámát is Shipton mama szájába adta: 

„A világnak vége leszen
Ezernyolcszáznyolcvanegyben.”

Nem sikerült, drága Ursula.  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás