promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Spermát csempésznek ki a börtönből palesztin rabok, hogy megtermékenyítsék feleségeiket
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Palesztin foglyok az izraeli börtönökben spermát csempésznek ki, hogy teherbe ejtsék feleségüket – mondta egy orvos, aki azt állítja, hogy egy 32 életfogytiglani börtönbüntetését töltő rab felesége tavaly augusztusban szült fiút, négy másik rab felesége pedig után terhes.

Salem Abu Khaizaran, aki egy nablusi termékenységi klinikán dolgozik, elmondta, hogy 22 nőt csempészett spermával termékenyítettek meg, de a sikerességi ráta alacsony volt, mivel nehézségekbe ütközik a spermiumok frissen tartása az izraeli börtönökből Ciszjordániába történő szállítás során.

Abu Khaizaran állítása szerint negyven mintát csempésztek ki a börtönökből, bár nem volt hajlandó elmagyarázni, hogyan. Az izraeli börtönszolgálat szkepticizmusát fejezte ki az orvos beszámolójával kapcsolatban.

Az egyik terhes nő, Rimah Silawi (38) a következőt mondta egy sajtótájékoztatón: "Mi, nők megöregedünk, és egyre csökken az esélyünk arra, hogy a jövőben szüljünk." Férje, Oszama négy életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy izraeli és három feltételezett palesztin kollaboráns 22 évvel ezelőtti meggyilkolása miatt.

"A foglyok feleségei szenvednek", "Magányosnak érzik magukat, mert férjük rács mögött van, néhányan életük hátralévő részében, és alig várják, hogy olyan babáik szülessenek, akik megváltoztathatják az életüket."

Mintegy 4500 palesztin fogoly van izraeli börtönökben. A látogatások időtartama 45 perc, és a férjek és a feleségek között tilos fizikai érintkezés. A foglyokat üvegtábla választja el látogatóiktól, és csak nyolc éves kor alatt érintkezhetnek a gyermekek az apjukkal. Házastársi látogatás nem megengedett.

"Kételkedünk benne, hogy ilyesmi [spermacsempészet] történhetne a palesztin foglyokra vonatkozó szigorú biztonsági és látogatói szabályok miatt" - mondta Sivan Weizman, a börtönszolgálat szóvivője. – Kételkedünk abban, hogy így valaki teherbe esett.

Mivel a legtöbb fogoly feleségének és rokonának hosszú utat kell megtennie, hogy meglátogassa a börtönben lévő férfiakat, elég érdekes, hogy a több, mint egy órás hazaúton a spermiumok életben maradnak.

Abu Khaizaran azt mondta, nem kérdezte meg a foglyok feleségeit, hogyan csempészték be a spermát. De hozzátette: "sok sikertelen próbálkozás van, mert a spermiumok elpusztulnak, és így a foglyoknak tovább kell próbálkozniuk, amíg sikerül."

Dallal Ziben, akinek férje Ammar 32 életfogytiglani börtönbüntetést kapott egy 15 évvel ezelőtti jeruzsálemi robbantásért, tavaly augusztusban császármetszéssel szült egy fiút, Muhannadot, akit állítólag csempészett spermával termékenyítettek meg IVF-kezelés során.

"Megbízható és klinikailag biztonságos módon spermamintát kaptunk a férjtől" - mondta akkor Abu Khaizaran. Két tinédzser lánya után a házaspár fiút szeretett volna, "így nemi szétválasztási eljárást hajtottunk végre. Háromszor próbálkoztunk a megtermékenyítéssel ugyanabból a mintából, de az első két kísérlet kudarcot vallott."

Bár a házastársi látogatás tilos a palesztin foglyok számára, egyes izraeli foglyok számára megengedett. Yigal Amir, aki életfogytiglani börtönbüntetését tölti Jichak Rabin izraeli miniszterelnök 1995-ös meggyilkolása miatt, a börtönben megnősült, és 2006-ban 10 órás házastársi látogatást engedélyeztek neki, amelyet rendszeres havi házastársi látogatások követtek. Felesége, Larisa Trombobler 2007 októberében fiúgyermeket szült.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás