promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi Vujity Tvrtko igazi neve? El se hinnéd, milyen átlagos néven született a híres magyar újságíró
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem véletlen, hogy Vujity Tvrtko ezt a művésznevet vette fel. Sokan már nem is emlékeznek az igazi nevére.

Az idén 51. születésnapját ünneplő Vujity Tvrtko egy magyarországi horvát családba született, de sokan nem tudják, hogy az a név, amivel az egész országban ismertté vált, valójában egy felvett művésznév (a Vujity az édesanyja családneve, a Tvrtko pedig az igazi keresztneve horvát megfelelője). A híres, magyar televíziós és újságíró valójában egy teljesen átlagos nevet (Balogh Szilárd) kapott a születésekor, amit aztán 17 éves korában változtatott meg; mi több, ő volt az első magyarországi horvát, aki a névváltoztatás mellett döntött. De miért is tette ezt?

Ezzel azt akarta üzenni a határon túli magyarság felé, hogy ők is merjék vállalni a magyar neveiket. Vujity Tvrtko-ra sokan, mint az 1997-ben indult TV2 egyik alapító tagjaként emlékeznek, aki a csatorna nyitó riportját is készítette. A médiaszakember a mai napig az ország egyik legnépszerűbb riportere, akinek sokkoló erejű riportfilmjeire nézők milliói voltak kíváncsiak. A médiakarrierje azonban nem az ország egyik vezető kereskedelmi csatornájánál indult.

Bár édesapja után egy ideig ő is szénbányász akart lenni, végül mégis az újságírás és a televíziózás lett a szakmája. Első komoly munkáját a Magyar Televízió pécsi körzeti stúdiójának szerkesztőségénél kapta. Mivel anyanyelvi szinten beszélt szerbül és horvátul, felajánlotta, hogy tolmácsként segíti a szerkesztőség munkáját. Később ő maga tudósított a jugoszláv polgárháború eseményeiről: egy hét alatt 12 különböző médiának küldött információkat az ottani eseményekről.

Az újságíráshoz azonban csak akkor jött meg a kedve, mikor a BBC-nek kezdett el tudósítani. Miután ösztöndíjat kapott Amerikába, elvégezte az újságírói szakot a Miami Egyetemen, és az ott szerzett tapasztalatait kamatoztatta később itthon is.

Vujity Tvrtko egészen 2016 február végéig volt a TV2 kiemelt munkatársa - sokáig vezette a Mokkát és a Naplót is -, aztán a csatorna azonnali hatállyal megvált tőle, mert nem tudta a magánvéleményét félretéve élő adásban kezelni a helyzetet. Sokan emlékezhetnek még a híres beszélgetésre, ami Berki Krisztiánnal készült; ebben Vujity Tvrtko kemény véleményt mondott a teljesítmény nélkül hírességekről; magára Berkire is. Ez a beszélgetés a mai napig elérhető a YouTube-on:

Vujity Tvrtko 2020 ősze óta Hawaii-n én a családjával, ahol előadásokat tart arról, hogyan tudja az újságírás szebbé, jobbá, tartalmasabbá tenni a társadalmat. Emellett részt vesz egy nagyon komoly nemzetközi projektben, amiről nem árulhat el részleteket, hiszen titoktartási szerződés köti.

A riporter a mai napig izgalmas, és nagyon sokak számára érdekes anyagokat készít, amiket a Tvrtko a Föld körül nevű csatornájára tölt fel. Nem is olyan régen például a NASA űrközpontjában járt, hogy megmutassa nekünk Florida büszkedését, ahonnan az ember indult a Holdra. Vujity Tvrtko videóit érdemes követni, és az alábbi anyagba is mindenképpen nézzetek bele, ha érdekel titeket az űrutazás:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás