promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, hogy miért rövidebb a február, mint a többi hónap? A válasz meglepő
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A február mindig is kilógott a többi hónap közül, mi pedig kiderítettük, hogy miért.

Érdekes módon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy év valójában nem 365 napból áll, hanem 365 és egy negyed napból. Azért van 4 évente szökőév, mikor megjelenik a naptárban február 29-e is. Szegény, alapból is csupán 28 napból álló február még így is a legrövidebb hónap, de a legtöbben egyáltalán nem tudják, hogy ez miért van – a válasz pedig egyszerre egyszerű, és bizonyos szempontból bonyolult.

A legtöbb hónap 30, illetve 31 napból áll, február viszont rendesen kilóg a 28 napjával. Furcsa, de eredetileg nem is létezett február, ugyanúgy, ahogy január sem, mivel annak idején a rómaiak úgy döntöttek, hogy csupán 10 hónap van, ami márciustól kezdődik, és decemberig tart (az utolsó hat hónapot számokkal jelölték). Ez azért volt, mert Róma városának alapítója, Romulus szerint ebben a két hónapban se háborúzni nem lehetett, se a földeken dolgozni, így nem volt semmi értelmük. A hónapok pedig akkor kezdődtek, mikor az emberek megpillantották az újhold utáni holdsarlót – vagyis az égbolt diktálta a napokat, hónapokat.

A második római király viszont úgy döntött, hogy kiegészíti két hónappal a naptárat, akkor jött a Janus istenről elnevezett január, illetve a holtak és a megtisztulás hónapja, a február, amiből le kellett venni pár napot, hogy kijöjjenek, így lett 28 – de a történet itt még nem ér véget, hiszen az új rendszer szerint csupán 355 napból állt egy év, ami komoly csúszást eredményezett.

Végül Julius Caesar volt az, aki úgymond gatyába rázta a dolgot, és a februárt 29, a páros hónapokat 30, a páratlanokat pedig 31 hónapossá tette – ráadásul bevezette a szökőévet is, de úgy oldotta meg a babona miatt, hogy február 24-e volt 24 óra helyett 48 órás négyévente.

Majd jött Caesar utódja, Augustus, aki magáról nevezte el az augusztust, és 31 napossá tette, miután elvett a szerencsétlen februártól 1 napot – később pedig a szökőéveknél nem megduplázták február 24-ét, hanem inkább visszahozták a 29-ét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás