promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Biztos láttál már szivárványt életed során, de vajon holdárványt is?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A holdív olyan, mint a nappali szivárvány, csakhogy nem közvetlenül a Nap, hanem a Hold fénye alkotja… ami valójában a Holdról visszaverődő napfényből ered.

Egy évig a Hawaii állambeli Mauiban éltem, és késő esti bevásárlást végeztem egy kahanai szupermarketben, amikor kiléptem a szabadba, és felnéztem a teliholdra. Nem hittem el, amit az égen láttam – és meg kellett kérnem a körülöttem lévőket is, hogy nézzenek fel, hogy ők is látják-e azt, amit én?

 Azt láttam, amit éjszakai szivárványnak hittem… egy tökéletesen megformált holdívet.

Nem voltam teljesen biztos benne, hogy az érzékszerveim nem hazudnak nekem, amíg mások azt nem mondták, hogy látják ők is, amit én. Aztán arra gondoltam, talán paranormális élményben volt éppen részem! Sajnos a fényképezőgép nem adta vissza, sőt egyáltalán nem látszott a képen, amit én láttam. Ez egy fantasztikus pillanat volt az életemben, és főleg azért, mert nem is tudtam, hogy létezik ilyen.

A varázslatosnak tűnő időjárási jelenséget holdi szivárványnak vagy fehér szivárványnak is nevezik.

A holdív nagyon hasonlít a szivárványhoz, csakhogy sokkal, de sokkal ritkább és halványabb, mert az éjszakai fény gyengébb.

A legnagyobb esélye, hogy holdárványt lássunk, ha:

  • éjjel van
  • nagyon sötét az ég
  • telihold van
  • a hold alacsonyan mögöttünk van az égen.
  • a légkörben lévő vízcseppek nagyon kicsik, például ködös az idő .A heves esőzés vastag felhőket jelentene az égen, ami elzárná a holdfényt.

A nagy vízesések a legjobb helyek a holdárványok megtekintéséhez, mivel a vízesések körül finom köd száll fel. A zambiai Viktória-vízesés az egyik legjobb hely a világon, ahol ilyen jelenséget látni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás