promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csoda az állatkertben: szeplőtlen fogant a gibbon bébi, szakértők megtalálták a hihetetlen magyarázatot
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hihetetlen rejtély tartotta lázban egy japán állatkert szakembereit 2 éven át, de most kiderült a titok.

Teherbe esett egy gibbon majom, de úgy, hogy teljesen egyedül élt a ketrecében.  Két évvel később most sikerült csak megfejteni a biológiai csodát úgy, hogy a baba gibbon DNS-ét megvizsgálták és próbálták az apát beazonosítani. 2 éve több elmélet is született arról, hogyan eshetett teherbe a kis gibbon majom, de a valódi okra senki sem számított.

Momo egy 12 éves fehérkezű gibbon, aki a Kujukushima Állat- és Növénykertben él Nagaszakiban. 2021 februárjában sokkolta az állatkert gondozóit azzal, hogy szült, annak ellenére, hogy nem volt hím udvarló a közelben.

2 évvel a születés után megfejtették a titkot. Egy kutató összehasonlította az anya és a baba szőrét és széklet DNS-mintáját négy potenciális apa mintájával. A tesztek lefolytatása után az apát Itóként azonosították, egy 34 éves mozgékony gibbonként, aki korábban Momo szomszédságában élt. 

Az állatkert gondozói a CNN-nek azt mondták, hogy úgy tűnik, hogy a két kis majom egy kilenc milliméter átmérőjű lyukon keresztül párosodott a helyük között. Bár soha nem voltak ugyanabban a ketrecben, az állatkert egyik kiállítási területén egy rövid időre, közvetlen közel voltak egymáshoz. 

Az állatkert felügyelője, Jun Yamano elmondta, hogy az apa azonosítása azért tartott sokáig, mert a gibbon védelmező anya volt.

„Két évbe telt, mire rájöttünk a megoldásra, mert nem tudtunk elég közel jutni ahhoz, hogy mintákat gyűjtsünk – nagyon védte a mama a gyermekét. Eközben a majom körülbelül két kilogrammot nyom, és „egészségesen növekszik”

Figyelemre méltó, hogy a gibbonok a legkisebb majmok a világon, és még egy bonyolult nyelvet is használnak, amellyel kommunikálnak egymással. 

Az agilis gibbonok száma kevés, és az erdőirtás, a bányászat és az útépítések miatt a Nemzetközi Természetvédelmi Unió veszélyeztetett fajainak listáján szerepel. Több tucat gibbonfaj őshonos Ázsia egyes részein, Északkelet-Indiában, Kínában és a Borneói szigetvilágban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás