promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kis-Magyarország a Marson? A vörös bolygón elképesztő érdekességet fedezhetünk fel, magyar nevek is vannak a térképen, nem is akármilyenek
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tudtátok, hogy egyes krátereket magyar településekről neveztek el? Íme az 5 magyar településnév, amely feltűnik a vörös bolygón.

Az elmúlt időszakban nagyon megnövekedett az érdeklődés a világűr iránt, ez pedig főleg a NASA szenzációs felfedezéseinek köszönhető, illetve projektjeinek, többek között a Perseverance marsjáró küldetésének, hogy fő projektjeként élet nyomai után kutat a vörös bolygón. És persze mindehhez nagyszerű kommunikáció is társul, az űrhajózási hivatal ugyanis nagyon sok közösségi platformon képviselteti magát, így pedig több százmillió emberhez is el tudja juttatni a felfedezéseit.

Sőt, nagyon jól tudnak mobilizálni is, erre nagyon jó példa az, hogy korábban, 2019-ben meghirdettek egy akciót, aemlynek a keretében lehetett jelentkezni, hogy a mi nevünk is eljuthat a Marsra, ehhez pedig nagyon egyszerű dolgot kellett tenni, feliratkozni egy listára. Később a Perseverance rover 11 millió névvel a batyujában érkezett meg a vörös bolygóra. A nevek végül egy apró chipen lettek elhelyezve, és most is ott vannak.

De mégis milyen egyéb nagysikerű akciókat tervez a NASA, amivel még több embert tudnak közelebb hozni a világűrhöz és a kutatásaikhoz?

Például különböző országokból származó településneveről neveznek el krátereket a bolygó felszínén, és bizony átvitt értelemben egy Kis-Magyarország most is létezik a Marson, ugyanis öt krátert magyar településekről neveztek el.

A Marson több százezer kráter van, és ezek közül nagyon soknak már bizony földi neve is van. De nemcsak magyar településekről vannak elnevezve, hanem még további magyar származású hírességek is megtalálhatók név szerint a vörös bolygón. A híres tudós, Kármán Tódor, illetve a sci-fi egyik magyar származású nagymestere, Marczincsak Győrgy Pál is kapott egy-egy krátert.

És hogy pontosan mely magyar települések után kapták a kráterek a neveiket? 

Eger, Kalocsa, Igal, Paks és Bak.

Még több szenzációs érdekességet is tudni akarsz a bolygóról?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás