promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha nem akad túlélőre, depressziós is lehet - a törökországi tragédia a négylábú hősöket is megviselheti
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Minden idők legsúlyosabb földrengése sújtja Törökország és Szíria egy részét. A károk mértéke és az emberi áldozatok száma lesújtotta az egész világot. Most mindenki tágra nyílt szemekkel követi nyomon a mentési munkálatokat, amiben az első 72 óra kulcsfontosságú a romok alatt rekedt áldozatok tekintetében. 

Magyarország is részt vesz a mentésben, hivatásos és önkéntes szervezetek szakemberei és kutató-mentő kutyái utaztak a katasztrófa súlytotta területekre segíteni. Már hatalmas sikereket értek el, több túlélőt is mentettek a magyar csapatok.

De nézzük meg, hogyan is végzik a munkájukat ezek a csodálatos négylábúak! (információink nyílt forrásból szerzett, általános érvényű adatok - a szerk.)

A kutyák ilyen küldetésekre való kiképzése hosszadalmas, nehéz és költséges folyamat. Általában másfél-két évbe telik, mire egy kutya és trénere „küldetéskésszé” válnak.

A végeredmény megéri: ezek a kutyák életeket mentenek.

Keresés, mint játék

A mentőkutyák a fajták széles skálájából származnak, és sokféle viselkedésre kiképzik őket. Egyes kutyák az emberi szagokat – például leheletet vagy testszagot – keresik egy adott területen. A nyomkövető kutyák a hagyományos „nyomkövető” kutyákhoz hasonlóan azt az utat, nyomvonalat követik, amelyen egy eltűnt személy járt.

 Néhányuk még csónakból is tud dolgozni, és képes a vízben emberi maradványokat találni a víz alatt. 

A kutyákat arra képezik ki, hogy a keresést játéknak tekintsék, megfelelő jutalmakkal kiegészítve. A játék kihívásokkal teli. A pozitív megerősítés kulcsfontosságú ahhoz, hogy a kutyák lelkesedjenek a keresésért.

Mivel gazdáik kedvencei, a mentőkutyák ugyanolyan érzelmeket és személyiségjegyekkel rendelkeznek, mint a többi kutya.

„A találás után ellenőrini kell az eb fizikai és érzelmi állapotát. A kutyás mentők gyakran kapnak dicséretet gazdáiktól és az általuk megtalált emberektől, a kutyák is tudják, hogy jó munkát végeztek. Nekik ez játék, nekünk pedig komoly helyzet. A sikeres keresésre adott válasz érzelmileg nehezebb, ha a keresés nem élő személy, hanem emberi maradványok felfedezéséhez vezetett. Még ha emberi maradványokat is találtak, az még mindig játék a kutyának, hiszen őket pozitív visszacsatolással képzik és a további sikeres munkához szükségük van dicséretre és jutalmazásra. Az emberi maradványok előkerülésekor jelen lévő családtagok általában kötődnek a keresőkutyához. - mondja egy szakértő - Szinte minden alkalommal odajönnek, és megsimogatják a kutyát, megköszönve, hogy egy szomorú és tragikus, ám de lezárást hozott a kutya a családtagoknak”

Szerencsére sok kutyás keresés boldog véget ér.

A mexikói hatalmas földrengés után az Egyesült Államokban megugrott a kereslet a katasztrófák és balesetek áldozatainak felkutatását segítő kutyás mentőcsapatok iránt, mivel nagy szolgálatot tettek akkoriban ezek a négylábú hősök.

Mivel a mentőkutyákat arra képezik ki, hogy a sikeres keresés után pozitív megerősítést és jutalmat kapjanak, kihívást jelent egyensúlyba hozni az érzelmeket a katasztrófa helyszínén végzett munka során. Sokszor a negatív rezgések, amik a gazdáktól jönnek depresszióssá tehetik az állatokat. Fontos figyelni az egyensúlyra, hiszen neki a keresés „játék”, és csak a pozitív megerősítésekből tudnak táplálkozni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás