promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Víz alatti vízesés borzolja a kedélyeket, elképzelhetetlen a látvány
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vannak olyan természeti jelenségek, melyekre elképesztően egyszerű a magyarázat, mégis nehéz elhinni. Íme a tudományos ok a mauritiusi víz alatti vízesésről.

Mauritius egy aprócska szigetállam, ami Madagaszkártól 900 km-re keletre található az Indiai-óceánban. Több apró szigetből áll, és két fő szigetből, melyek összterülete nem sokkal több, mint 2 ezer négyzetkilométer. Mivel a szigeten nem éltek őslakosok, a 10. században arab hajósok, majd az 1500-as években a portugálok hódították meg. Később francia, holland és brit gyarmat is volt. 1968-ban a francia származású lakosság fellázadt és végül a harcok lezárultával kivívták függetlenségüket.

Mauritiuson nagyon sok különböző látványosságot nézhetünk meg és rengeteg programra is van lehetőség. A különböző felfedezni valók között azonban a legérdekesebb, az a világon is egyedülálló jelenség, ami elkápráztatja a szemünket és az elménket, még ha valójában csak illúzió.

A „víz alatti vízesés” jelenségre van tudományos magyarázat, mégpedig az, hogy homok és iszap játékát látjuk mi vízesésnek a víz alatt.

A vízalatti vízesés valójában csak homok, amit az óceán beszív a partról, ami önmaga súlyától szépen süllyedni kezd a mélybe. Még ha optikai illúzió is a víz alatti vízesés, és nincs még egy ehhez fogható a bolygón, de van egy további érdekessége is a homokzuhatagnak.

Mauritius közelében a tenger mélysége elég változatos. Szinte mindenhol  maximum csak 150 méter, azonban a vízesés alatti részen, ki tudja miért, 1000 méteres mélységre pottyannak a homokszemek.

Ha netalántán valaki amiatt aggódnia, hogy Mauritius fehér homokos tengerpartja emiatt örökre eltűnne, meg kell nyugtatnunk, nincs rá oka.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás