promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az ördög bibliája tényleg létezik, egyetlen éjszaka alatt írta meg egy szerzetes
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Történet egy szerzetesről, aki valami olyat vitt véghez egy éjszaka alatt, amire nincs magyarázat.

A 13. században készült egy olyan kódex, ami jelenleg a legnagyobb ismert középkori kézirat. Ez a kódex a bohémiai Podlažice bencés kolostorban készült, és a legenda szerint egy Hermann (Hermanus inclusus) néven ismert szerzetes alkotta, állítása szerint egy éjszaka alatt. De hogyan készülhetett el egy ekkora dokumentum?

A szerzetes azt mondta, hogy a készítéséhez alvilági segítséget is igénybe vett.

Az egész úgy kezdődött, hogy Hermann megszegte szerzetesi esküjét, és ezért a büntetése az volt, hogy élve befalazzák. Hermann el akarta kerülni kegyetlen sorsát és meggyőzte a kolostor apátját, hogy meg tud írni egyetlen éjszaka alatt egy olyan kódexet, amiben összegyűjti a világ összes tudását, cserébe megkímélik az életét.

Az apát beleegyezett az alkuba, azonban az éjfélhez közeledve Hermann ráébredt, hogy ez bizony lehetetlen. Miután ezt felismerte, az ördöghöz fordult segítségért, eladva neki lelkét a könyv befejezéséért cserébe.

A történet szerint a rab hálából a kódex 290. lapjának előoldalán a kétszarvú, összekuporodott lényként örökítette meg az ördögöt, akinek arca zöld, szájából két nyelv tekergőzik elő, karmos kezei kinyújtva. A kettős nyelvvel az általa jelképezett hamisságra, hazugságra utal.

A keresztény remeteség egy sajátos formája volt a vallásnak, gyakorlói teljes magányban, egy kis házba vagy helyiségbe elvonulva, azt soha el nem hagyva éltek.

A kódex méretei elképesztőek: 92 cm magas, 50 cm széles és 22 cm vastag, súlya 74,8 kg. 310 lapja állítólag 160 szamár vagy borjú bőréből készült. Egyes modern kutatások szerint a könyvet valóban egyetlen ember írta – elképzelhető, hogy a szövegben megnevezett Remete Hermann.

A Codex Gigas jelenleg a stockholmi Svéd Nemzeti Könyvtár állományát gazdagítja.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás