promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A legpletykásabb magyarok - fiatal, magas nő  és a legtöbbet ő beszéli ki a másikat
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mindannyian tudjuk, hogy a pletyka az ember velejárója. Egy új kutatás napi beszélgetések ezreit elemezte, hogy jobban megértsük a pletykák valódi természetét és az a mögött rejlő pszichológiát.

Ennek a következtetésnek a levonásához a kaliforniai egyetem kutatói 467 ember napi beszélgetéseit elemezték több napig egy elektronikus eszköz segítségével. Az EAR egy hordozható eszköz, amely folyamatosan mintát vesz a viselője közvetlen környezetéből. A résztvevőket arra biztatták, hogy a tesztidőszak alatt egész nap viseljék ezt a készüléket. Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy észrevétlenül hallgassák és elemezzék a résztvevők napi beszélgetéseinek tartalmát.

Nézzük az eredményeket:

A teszt eredmények szerint a nők lényegesen többet pletykálnak, mint a férfiak (itt nincs nagy meglepetés, mivel ez összhangban van a korábbi kutatásokkal, valamint a pletykákkal kapcsolatos laikus hiedelmekkel). Azt is megállapították, hogy a magas emberek hajlamosak többet pletykálni, mint mások.

A kutatók a pletykákat három különböző kategóriába sorolták: pozitív / hízelgő pletykák, semleges pletykák és negatív / rosszindulatú pletykák. Ezt a három kategóriát külön-külön vizsgálva az derült ki, hogy a fiatalabbak hajlamosak rosszindulatúan pletykálni, mint az idősebbek.

Azt is megállapították, hogy a magasabb jövedelmű emberek általában semlegesebb dolgokról pletykálnak.

Viszont az eredmények megcáfolták azt a gyakori tévhitet is eloszlattak: hogy a szegényebb, kevésbé iskolázott emberek többet pletykálnak, mint a tehetősek. Ha valami, az eredmények pont az ellenkezőjét sugallják.

[[cikk1]]

A kutatókat az is érdekelte, hogy megértsék, hogyan pletykálnak az emberek. Más szóval, melyek azok a közös témák, napszakok és beszélgetési jellemzők, amelyek meghatározzák a pletykákat? Először is arról számolnak be, hogy szinte mindenki sokat pletykál.

Pontosabban, úgy becsülik, hogy az átlagember naponta 52 percet tölt pletykálkodással.

Megjegyzik azonban, hogy a pletykák többsége (egészen pontosan 75%) nem értékelő vagy semleges jellegű. A pletykák tizenöt százaléka negatív, míg a fennmaradó 10 százalék pozitív vagy hízelgő. Azt is megjegyzik, hogy a pletykák inkább az ismerősökről szólnak, mint a hírességekről, és jellemzően a társadalmi információk cseréjét foglalják magukban, nem pedig a fizikai megjelenéssel vagy eredményekkel kapcsolatos gondolatokat.

Mindezt összerakva a tanulmány rózsásabb képet fest a pletykákról és annak hasznosságáról a mindennapi életben, mint azt sokan gondolnák. Legalábbis érdekes beszélgetést eredményezhet, amikor legközelebb összeülünk barátnőnkkel egy csacsogásra.

[[kod1]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás