promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
XVI. Benedek temetése rendhagyó búcsúztató lesz
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kiderült, miért lesz egyedi XVI. Benedek temetése.

Ferenc pápa nemrég azt kérte a hívektől, hogy imádkozzanak a 2013 februárjában lemondott XVI. Benedekért, akinek nagyon leromlott az egészségi állapota. Matteo Bruni, a Szentszék Sajtóterme igazgatója megerősítette a közleményében, hogy a nyugalmazott pápa állapota valóban súlyosbodott az elmúlt órákban az életkora előrehaladtával. XVI. Benedeket jelenleg is megfigyelés alatt tartják, Ferenc pápa a Mater Ecclesiae kolostorban látogatta meg őt.

„Mondjunk egy külön imát XVI. Benedek emeritus pápáért, aki csendben támogatja az egyházat. Emlékezzetek meg róla, aki nagyon beteg, kérve az Urat, hogy vigasztalja és támogassa az egyház iránti szeretetről szóló tanúságtételben mindvégig”

- fogalmazott a Szentatya a látogatás után.

A Vatikánnal foglalkozó olasz újságírók értesülései szerint XVI. Benedek állapota már karácsony előtt rosszabbodott, a december 24-i esti misén sem tudott részt venni a legközelebbi kápolnában, ezért otthonában mutattak be neki misét. Ugyan a 95 éves Benedek még nem távozott el az élők sorából, mégis nagyon sokakat érdekel, hogy hogyan zajlik majd a temetése. Claudio Magnoli atya szerint a nyugalmazott pápa búcsúztatása ugyancsak egyedi lesz, mint a lemondása és az azt követő egyházi szolgálata is.

Ugyebár XVI. Benedek nem számít sem bíborosnak, sem pápának, ezért "ki kell majd találni", ki temeti el, milyen egyházi ruhában búcsúztatják, és hol lesz a sírhelye. Hogy pontosan hol lesz a temetés helyszíne, és mikor is kerül majd erre sor, arról a bíborosi testület fog határozni. A temetést valószínűleg a Szent Péter-bazilikában vagy a Szent Péter téren tartják, és bár a hagyomány szerint a legidősebb bíborosnak kellene vezetnie, ebben az esetben Ferenc pápa fogja.

Claudio Magnoli atya úgy véli, hogy Benedek már korábban rendelkezhetett a temetése részleteiről, pont úgy, ahogy a lemondásáról is. Egymaga határozott arról, hogy a nyugalmazott páoa címet fogja viselni haláláig, lemondása után is viselni fogja a fehér pápai ruháját, és miután megválasztják az utódját, visszaköltözik a Vatikánba.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás