promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem fogod elhinni, miért ilyen tarka a pápai gárda díszegyenruhája
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több száz évre visszanyúló története van a Svájci Gárdának.

A napokban nagy feltűnést keltett az az aprócska hír, hogy Ferenc pápa audienciája alatt a szentatya épségére és biztonságára vigyázó Svájci Gárda egyik tagja összerogyott, miután feltehetőleg leesett a vérnyomása.

Sokan csak ekkor szembesültek azzal, hogy a Vatikán „hadseregének” tagjai micsoda korszerűtlen „bohócruhát” viselnek. Ennek nincs más oka, mint a hagyománytisztelet, a híres Svájci Gárda története ugyanis egészen a 15. századig nyúlik vissza, még a kápolnájáról ismert IV. Szixtusz pápa állította fel.

A tagok azóta is csak gyakorló római katolikusok lehetnek, illetve svájci állampolgárok. A feddhetetlen előélet mellett fontos a legalább 174 centiméteres testmagasság, illetve a felsőfokú diploma.

A színpompás egyenruhát azért sem cserélték még korszerűbbre, mert az uniformist Raffaello művészete inspirálta. Az 1910-es években Jules Répond parancsnok merített hozzá ötleteket a neves reneszánsz festő freskóiból, azt viszont hozzá kell tenni, hogy a gárdistáknak kétféle „gönc” is a rendelkezésükre áll.

Raffaello a tarka díszegyenruhához sugallt ötleteket, a gyakorló egyenruha viszont a vatikániaknál is szerényebb. Ez kék színű, és némileg eltér a tisztek, illetve az alacsonyabb rangú gárdisták esetében.

A szokásos fejfedőjük a barett, amelyet vasárnapokon és ünnepnapokon fekete sisakra cserélnek. Az elájult testőr fején ugyanakkor strucctollal díszített fényes fémsisak volt, amit ünnepélyes alkalmakkor hordanak.

Fotók: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás