promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási, lenyűgöző piramisokra bukkantak Skóciában, Erzsébet királynő kedvenc birtokán
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A rejtélyes építmények sokakat megdöbbentenek.

A bámulatos piramisokat az ókori Egyiptom találmányainak tekintjük, pedig ilyesfajta kőgúlákat az amerikai őslakosok is emeltek, sőt – és ez talán sokakat most meglepetésként ér – Európában sem szokatlan építmények.

A TikTokon kezdtek el terjedni azok a videók, amelyek titokzatos és lenyűgöző skóciai piramisokat mutatnak be. Egészen meghökkentő látványt nyújt, ahogy az erdőből kiérve a gyanútlan túrázók egy-egy hatalmas, szürke, szabályos oldalfalakkal rendelkező gúlába ütköznek.

Kevesen tudják, hogy az ilyen építményeknek nagy hagyománya van azon a vidéken, a Brit-sziget északi részén. Arrafelé cairn néven emlegetik azokat a kőrakásokat, amelyeket az ott élők út- vagy területjelzőként, esetleg síremlékként használtak.

Valójában ilyen cairn-ek a rejtélyes piramisok is, bár ezek a modern megvalósulásai az ősi kőrakásoknak. A brit királyi család balmorali birtokán (ahol II. Erzsébet az utolsó heteit töltötte) 16 ilyen bámulatos építmény található, és a többségüket Viktória királynő emeltette a 19. században.

Meglehetősen különös, hogy miért is építették ezeket: nem területjelzésként, még kevésbé sírhelyként, hanem Viktória gyermekeinek házasságkötései alkalmából. A legnagyobb piramissal a királynő az 1861-ben elhunyt férje, Albert herceg előtt tisztelgett. A 12×12 méteres alappal rendelkező, és közel ilyen magas gúla gránitból készült.

Érdekesség, hogy két cairn II. Erzsébet számára is épült, mégpedig a 2012-es gyémántjubileuma alkalmából. Az egyiknek a tetejére egy folyóban talált követ helyeztek, az avatáskor pedig jóféle, 10 éves malátawhiskyvel locsolták meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás