promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Évtizedekig őrizgetett egy ócskaságot, amivel aztán még a legedzettebb szakembereket is megdöbbentette
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az örökölt tárgy mindenkit meglepett.

Az ember sohasem tudhatja, mit őrizget hosszabb-rövidebb ideje odahaza, esetleg milyen elképesztő kincs van a birtokában. Erre alighanem az a brit személy is rájöhetett, aki örökölt egy jellegtelennek tűnő tárgyat – amely aztán gazdaggá tette.

A névtelenségbe burkolózó személy egészen pontosan egy 30 centiméter átmérőjű kínai tányért emelt le a polcról az örökölt hagyatéka átvizsgálása közben. Sejtette, hogy nem érdemes otthagynia porosodni, hiszen az értékét körülbelül 3000 fontra (vagyis 1,4 millió forintra) becsülték korábban. Mindezzel együtt csaknem 30 évet várt az értékesítésére!

Az igazi meglepetés pedig akkor következett, hiszen az árverésre bocsátott tárgyról kiderült, hogy valójában egy 14. századi műremek, amelyen végül 210 ezer fontért (azaz csaknem 98 millió forintért) sikerült túladnia.

A kínai Jüan dinasztia idején keletkezett régiség fa alapú, de egymás után, gondos munkával vitték fel rá a lakkrétegeket, amelyektől a különleges szépségét kölcsönözte. Ez a fajta technika éppen a 14. században érte el csúcspontját, ezért is rendkívül értékes a tányér.

Az öröklő tulajdonos valóban szerencsésnek mondhatja magát, hogy szakemberekre bízta magát, hiszen ő maga azt sem tudta, hogy kínai vagy japán műtárgyról van-e szó. Ha annak idején lazán átsiklik fölötte a tekintete, akkor ma nem lenne dúsgazdag.

Hasonló régiségek szinte csak a világ legnagyobb múzeumaiban, New York-ban és más világvárosokban találhatóak. Az egykori tulajdonos persze verheti a fejét a falba, hogy miért nem látott benne fantáziát már évtizedekkel ezelőtt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás