promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Shane Tusup-ot darabokra fogják szedni a magyarok, a részeit pedig szétküldik az országban
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Shane Tusup-ot apró darabokra fogják vágni a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az amerikai edző, aki 2022-ben sikeresen letette a magyar állampolgári vizsgát, nem éppen a nyugodt és kiegyensúlyozott szerelmi életéről híres. Ám a magánélet az magánélet, amit olykor a hétköznapi emberek sem tartanak tiszteletben.

De utólag persze kiderült, hogy az egész csak félreértés és az edző szeretettel szokta segíteni az Országos Mentőszolgálat munkáját:

Azonban a minap napvilágot látott, hogy Shane a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum életébe is bele fog csöppenni december 17-én. Az előbb említett múzeumban Yoko Ono: A háborúnak vége - Ha akarod! kiállításán lesz majd egy perfomance, aminek már az elnevezése beszédes: levágott darab. 

Eme akció keretein belül a látogatók a sztáredző ruhájából vághatnak le egy-egy darabot.

Ezeket a levágott textileket pedig borítékba tehetik és elküldhetik egy szerettüknek. Ezt a performance-t egyébként 1964-ben a japán művész, John Lennon egykori párja már megcsinálta a tokiói Sogetsu Art Centerben, most 2022-ben a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban először Trill Zsolt volt az, aki az olló mellé ült. Február 18-án pedig maga Yoko és Lennon fia, Sean Lennon látogat el kicsiny hazánkba, hogy ő is részese legyen ennek az előadásnak.

A levágott ruhadarabok metaforái az emberek egymástól való elidegenedésére.

Yoko-t általában a Beatles egykori énekeséhez kötik, pedig sokkal több ennél. Például kevesen tudják, hogy arisztokrata származású, és ennek köszönhetően Yoko egy középiskolába járhatott Akihitóval, a későbbi császárral. Sőt ő volt az első japán nő, aki filozófiát tanulhatott az egyetemen, és már 20 évesen John Cage zeneszerzővel dolgozott együtt.

Bár sok kritikus nem érzi elég jónak és elég kiemelkedőnek a művész budapesti kiállításának megrendezését, azért mégis érdemes ellátogatni rá. Akár Tusup miatt, akár csak azért, hogy közelebb kerüljünk saját magunkhoz is egy-egy levágott ruhadarab segítségével.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás