promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zelenszkij lefejezi Kijevet? Komoly belső konfliktus alakult ki Ukrajnában
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ukrán elnök sorsfordító döntés előtt állhat.

Az oroszok továbbra is rakétákkal záporozzák Ukrajnát, a szombati ukrán adatok szerint legalább 13-an sérültek meg a Dnyipro elleni támadásban. Ugyanakkor újabb fogolycseréről is hírt kaptunk, ami egy héten belül már a harmadik volt: a legutolsó fogolycserénél 12 ukrán és 9 orosz foglyot engedtek el.

Az orosz rakétatámadások most leginkább arra vannak kiélezve, hogy megbénítsák az ukrán energia-ellátást, emiatt pedig egész Ukrajnában áramszünetek és korlátozások vannak. Kijevben és környékén több millió ember maradt áram nélkül, miközben a kinti hőmérséklet már alá esett. Az ukrán energetikai cég spórolásra szólította fel a lakosságot, hogy másoknak is jusson elegendő áram.

Bár az oroszok továbbra is kitartanak a céljuk mellett, egyes európai vezetők szerint Putyin nem nyerheti meg ezt a háborút. Olaf Scholz, Németország kancellárja a Cottbus-ban megrendezett Német Szociáldemokrata Párt rendezvényen tett olyan kijelentést, miszerint

„az Ukrajnának juttatott, többek között német támogatásokat tekintve egyre világosabb, hogy Oroszország nem fogja megnyerni ezt a háborút”.

Scholz kancellár hozzátette, hogy Németország addig fogja támogatni Ukrajnát, ameddig szükséges.

Mindeközben Ukrajnában belső konfliktus éleződik ki Volodimir Zelenszkij és Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko között. Az ukrán elnök ugyanis elég éles kritikát fogalmazott meg a fővárost irányító vezetővel szemben, mivel Klicsko késlekedett felállítani azokat a segénynyújtási melegőpontokat, ahová az áram, víz, és fűtés nélkül maradt emberek bármikor bemehetnek, és interneten keresztül kapcsolatba léphetnek a hozzátartozóikkal.

„Az emberektől kapott visszajelzések alapján ezek a pontok nem minden esetben voltak felszerelve a megfelelő szolgáltatásokkal”

- fogalmazott Zelenszkij, majd Klicsko szemére vetette, hogy a kijevi régióban csak szombat reggelre sikerült helyreállítani a vízszolgáltatást, ráadásul 130 ezer háztartásban még mindig nincs áram.

Nem is kellett sokat várni a válaszra: Kijev polgármestere a Bild-nek nyilatkozott arról, hogy az ukrán főváros alkalmazottai feszes tempóban igyekeznek orvosolni a problémát. Hogy Vitalij Klicsko Zelenszkij ellenfelét, Petro Porosenkót támogatta a három évvel ezelőtti választáson, az egy dolog; hogy Volodimir Zelenszkij nincs megelégedve a polgármester munkájával, az is egy dolog; most már csak az a kérdés, vajon mi kerekedik ki ebből a belső konfliktusból, most sokan azt figyelik, hogy az ukrán elnök vajon megválik-e Kijev vezetőjétől.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás