promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin nukleáris katasztrófát okozhat? Kritikus mederbe terelődhet a háború a tél beköszöntével
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az utóbbi napokban a háború tekintetében a középpontba Ukrajna infrastrukturális válsága került, az orosz hadierők minden erejükkel próbálják ellehetetleníteni az ukrán lakosság életfeltételeit a tél beköszönte előtt.

Ukrajna energetikai vezetője úgy fogalmazott, hogy Oroszország, és ezáltal Putyin egy nukleáris katasztrófa okozását kockáztatja, mivel atomerőműveket ostromol. 40 év óta először állították le valamennyi atomerőművet Ukrajna területén a legutóbbi légitámadások következtében. Amennyiben kár érné a zaporizzsjai egységet, annak éveken át ihatná meg a levét egész Európa. Ettől függetlenül hamarosan három atomerőművet újra működés alá helyeznének az ukránok, még a jövő hét előtt. 

Friss adat, hogy több mint 15 ezer ember tűnt el az orosz-ukrán háború során, amelyek között lehetnek elrabolt, illetve tömegsírba hajított civilek is. Miközben a G7-ek azon ügyködnek, hogyan tudnák továbbra is támogatni és felfegyverezni az ukrán csapatokat, az Európai Unió a kilencedik szankciós csomagot indítaná útjára Oroszországgal szemben.

„Együtt túléltük a 9 hónap viszontagságait, Oroszország nem találta meg a módját annak, hogy megtörjön minket. És nem is fogja"

- nyilatkozott Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke az infrastrukturális káosz következtében. 

A napokban Magyarország 187 millió eurós pénzügyi segélyt küldött Ukrajnának, az EU összességében kb. 18 milliárd euróval segítheti az országot 2023-ban. A tél beköszönte döntő jelentőségűnek bizonyulhat a háborút illetően, az ukrajnai fagyok lelassíthatják az offenzívákat. A hírek szerint az orosz erők - eddig sem éppen magas - morálja vészesen csökken, és téli öltözékek hiányában is vannak, így érthető, miért kívánják a jéghideg időjárás előtt megcsonkítani Ukrajna esélyeit sorozatos légitámadásaikkal.

[[c2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás