promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen méretű a Hold, szakértők nyilatkoztak az okokról
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Közeleg az októberi telihold, amikor a „legnagyobb” formájában látható az égbolton a Hold.

Viszont a Hold mérete, és amit látunk, az teljes mértékben csak illúzió.

De miért fordul elő ez a „holdillúzióként” ismert jelenség?

A telihold lenyugszik, miközben a Nap felkel. A holdillúzió agyunk pszichológiai trükkje, amitől a Hold nagyobbnak tűnik, ha közel van a horizonthoz, és kisebbnek, ha magasabban van az égen, de valójában nem kisebb vagy nagyobb, az illúzió nem a valódi méretére vonatkozik, hanem arra, amit látunk. Akkor is, ha nagynak látjuk, és akkor is, ha kicsinek, valójában ugyanazt látjuk, csak az agyunk gondolja hamisan, hogy egyszer nagyobb, mint másszor.

Susanna Kohler, az Amerikai Csillagászati ​​Társaság szóvivője szerint a holdillúzió az agyunk pszichológiai trükkje, amitől a Hold nagyobbnak tűnik, ha közel van a horizonthoz, és kisebbnek, ha magasabban van az égen.

„A legtöbbünknek volt már olyan tapasztalata, hogy egy éjszaka egy óriási Holdat láttunk alacsonyan ülni a horizonton – de ez a látszólag nagy méret nem az igazi. A valóságban a Hold látszólagos mérete nem változik, ahogy felkel"

– mondta a szakértő.

Ezt magunk is letesztelhetjük. Ezt úgy vizsgálhatod meg, hogy az egyik ujjad karnyújtásnyira tartod a Hold előtt. Észre tudod venni, hogy a körmöd, ami akkora, mint a telihold szélességében, akár közel van a látóhatárhoz, akár magasan, mindig ugyanakkora. Ezt úgy értheted meg, hogy tartsd távol magadtól a kezed – mekkora a körmöd? Kicsi. Hozd közelebb a kezed a szemedhez – mekkora a körmöd? Nagyobb. Ugye, hogy lehetetlen? A körmöd mindig ugyanakkora, csak nem mindegy, milyen távolságból nézed.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás