promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Manipuláció és éheztetés az X-faktorban? Kitálalt az egyik versenyző, az RTL rögtön elnémította
Borítókép:  RTL Klub
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az RTL azonnal töröltette azt a videót, amiben egy régi versenyző tálalt ki az X-faktor valódi oldaláról, amiben manipuláció és éheztetés is van.

A tehetségkutatók körül mindig van valami botrány, valami túlhypeolás, amire a média felszáll és akkor addig ütik a vasat, ameddig meleg. Viszont a 2022-es X-Faktor körüli visszhangot az RTL Klub egészen biztosan nem teszi zsebre.

Egyre több cikk jelenik meg arról, hogy a mentoroknak a fülükbe van súgva már a válogatón is, hogy mit, mikor és hol mondhatnak: mintha a négy ott ülő mentornak nem lenne beleszólása még abba se, hogy kit enged tovább. Egyébként azt, hogy a fülesekben a forgatások alatt mit beszélnek Puskásékkal, maga Verebély Marcell, az X-Faktor senior kreatív producere sem tagadta a napokban kijövő interjújában,

„A mentorokkal a forgatás alatt én kommunikálok. Ennek a fülesnek az egyik funkciója az, hogy amikor valaki szól, hogy ki szeretne menni a mosdóba, akkor meg tudom nekik mondani, hogy várj egy kicsit légyszi, még egy versenyző van hátra a szünetig..."

majd Verebély Marcell kihangsúlyozva hozzátette, hogy a

„városi legendákkal ellentétben nem mondom meg, hogy mit szavazzanak és hogy mit mondjanak"

Az RTL által lehozott interjúban a senior producer a meghallgatásokat és a saját feladatait is érintette,

„a közhiedelemmel ellentétben az ilyen szerkesztői meghallgatásokon nem mondjuk meg, hogy ki mit énekeljen. De muszáj figyelnünk arra, hogy ne mindenki Dua Lipát hozzon. Továbbá a stúdióban néha csak pár perc van a bemutatkozásra, a szerkesztői meghallgatáson pedig akár egy óráig is bent ülhet az illető, ha elmeséli az élettörténetét, vagy nagyon belemegyünk a témába"

Miközben olvastam az interjút, végig az volt bennem, hogy ez az egész azért jött létre, hogy gyorsan minden pletykát megfogjanak és megmutassák, hogy még ők az urak, velük ne kezdjen ki senki. De ez a műsor, amióta van, mindig egy jó téma az embereknek, főleg ha maguk a szerkesztők is tesznek róla. Az X-Faktor social média csapata a napokban olajat öntött a tűzre az egyik kirakott képpel, aminek az „Esélytelenek" címet adták: persze ez utalás volt az előző napi műsorra, ahol maguk a mentorok mondták ezt a kifejezést azokra a jelentkezőkre, akiknek semmi esélyük sem volt továbbjutni a Táborba.

Orbitális nagy visszhangja lett a dolognak, a kommentelők többsége teljesen felháborodott, miszerint ezt a fajta ítélkezést és embertelen bánásmódot hogyan teheti meg az X-Faktor?

A hozzászólók között volt egy személy is, aki állitólag egy régi X-Faktoros versenyző: feketén-fehéren leírta a kép alá, hogy hogyan működik az egész kiválasztás. Ezt a kinyilatkoztatást az Origo hozta le október 5-én. Az akkor 17 éves énekes végül jogi úton elérte, hogy ne adják le a TV-ben a szereplését, de ahogy mondta, ezután az eset után nagyon nehezen tudta elhinni, hogy jól énekel.

„Amikor bementem a terembe, az a 4-5 szerkesztő valasztotta ki a listáról, hogy mit énekeljek. Itt rögtön megmondták, hogy továbbjutottam a következő fordulóba, és hogy majd keresnek a részletekkel kapcsolatban. A következő fordulón vették fel a székhaz előtti tömeget, minden mondva van, hogy mit csinálj, többször felveszik ugyanazokat a dolgokat. Itt már megvan, hogy kik fognak bejutni az élő adásba, hiszen itt veszik fel azokat is, amikor a tömegben „random" meginterjúvolnak embereket, akik utána az élőben lesznek. Ezen a fordulón egyébként egy ismeretlen RTL-es dolgozó előtt kellett énekelni acapellát egy picike kis öltöző helyiségben"

- kezdte a mondókáját a régi jelentkező, majd rátért mentorok előtt zajló válogatóra is, ami a Táboros forduló előtti utolsó lépés,

„felhívtak engem, hogy ugyanabban a ruhában menjek, mint az előző forgatáson voltam, és konkrétan megmondták, hogy milyen dalt fognak tőlem kérni. A helyszínen közölték, hogy nem énekelhetek be, mert a folyosón forgatás zajlik. Amikor behoztak egy másik srácot az öltözőbe hozzám, és kiderült, hogy tőle is ugyanattól az előadótól kértek dalt, kezdtem kapizsgálni, mi történik, és sajnos be is igazolódott. Összegyűjtötték azokat az embereket, akik egy bizonyos előadótól készültek, hogy eljátszhassák, hogy sorra jönnek és mindenki ugyanazt énekli, és mindenki szar nyilván, majd a végén megérkezik az, aki végre tisztán és tökéletesen előadja a számot"

Erre egyébként nem nagyon reagált semmit az RTL Klub, talán mert még nem volt ideje, de úgy tűnik, hogy igaz az a mondás, hogy csak el kell kezdeni egy embernek és a többiek is bátran mennek utána. Mert az Origo cikk után pár órával a TikTokon is felbukkant egy versenyző, aki viszont az idei, 2022-es X-Faktorban indult el és a Táborig, vagyis a székes feladatig jutott el duóként.

„Koncentrációs tábor volt a Tábor. 3000 ft-ért vettem a büfében négy szendvicset, mert amit öt óra várakozás után kaptunk ebédet, azt igazából a kutyának sem adtam volna oda"

- mondja el a videóban a véleményét az énekes.

Összeségében a két történet megegyezik, mert a legutoljára megszólalt idei versenyző is kiemelte, hogy neki is ugyanúgy megmondták, hogy milyen dalt vigyen sőt, ha közölte a szerkesztőkkel, hogy átírna pár részt a kiválasztott dalnak a szövegében, akkor egy friss felvételt kértek tőle felénekelve az átalakított dalról. Ez mondjuk biztonság játékra is mehetett, hiszen nem mindegy, hogy mi kerül adásba.

A felvételen, - amit azóta az X-Faktor vezetősége levetetett a készítővel, a titoktartási szerződésre hivatkozva -, olyan dolgokról is szó volt, ami már nagyon háttérinformáció a műsorról: kell-e várni a versenyzőknek, vagy egyből mehetnek énekelni? Mitől tehetségkutató a tehetségkutató, és mennyire számít az, hogy ki kit ismer? Mi érdekli a nézőket egy ilyen tehetségkutatóműsorból: a tehetség vagy inkább a szórakozás?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás