promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hogyan lomtalanítsunk okosan? (x)
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ősz a lomtalanítás időszaka is, ezért érdemes kihasználni az alkalmat, és megszabadulni minden felesleges tárgytól, na meg kacattól. Sokan viszont gondban vannak ilyenkor. Elsőre nem tudják eldönteni, mi az, amit meg szeretnének tartani, és mi az, amit ki kéne dobniuk? Az alábbi írás segíthet kicsit a könnyebb döntésben.

Mi lesz a „a még jó lesz valamire” holmik sorsa?

Főleg a családi házaknál probléma, hogy számtalan kacatot halmozunk fel, amire aztán évekig rá sem nézünk. A régi szekrény, az ezer éves lemezjátszó, a korábbi ebédlőasztal székei mind olyan bútorok például, amiket akár évtizedekig is a ház garázsában őrizgetünk mondván: „majd jó lesz valamire”. Pedig valójában semmit nem kezdünk velük. Mi tehát a teendő ezekkel a tárgyakkal és bútorokkal?

Gondoljuk végig, hány éve nem nyúltunk hozzájuk, majd vegyük sorra, hogy mennyire férnek el a házban. Ha évekig nem is néztünk feléjük és egyébként sem férnek már el nálunk, akkor nincs mese: ezek a tárgyak menjenek ki elsőként lomtanításkor az utcára.

Számunkra kedves apróságok, kacatok és kütyük

Szintén az egyik nagy probléma forrása, hogy mit is kezdjünk az apróságokkal? Ilyenek például a kis Kinder-figurák, amikhez valamilyen emlék fűz, az első randiról egy mozijegy vagy különféle kis apró fecnik, amikre számunkra fontos dolgok vannak felírva. Ezek többnyire számunkra olyan apró tárgyak, amik valamiért fontosak és sokszor a családi ház egyébként tele van velük. Mit kezdjünk ilyen apróságokkal? Nos, semmiképp se dobjuk ki őket! Mivel kedves emlékek fűznek minket ezekhez, ezért a legjobb ha egy külön „emlékdobozba” tesszük az egészet. A jó lomtalanítás első szabálya: hogy ami nekünk pozitív érzést ad, annak maradnia kell. Kizárólag csak a negatív és a semleges érzéseket kiváltó tárgyakat kezdjük el szelektálni.

Régi elektronikai eszközök – ki velük!

A szelektálás nagyon egyszerű. Amelyikhez kedves emlék fűz, azt tegyük félre – mivel olyan tárgyakat nem szabad kidobnunk – viszont a semleges és használhatatlan kütyüktől igenis szabaduljunk meg. Ezen kívül a konyhai kisgépeket és egyéb elektromos kütyüket is érdemes átszelektálni. Ezeket nagyon egyszerűen ki tudjuk válogatni. Ha működik, akkor nem dobjuk ki. Ha működik, nagyon régi és balesetveszélyesebb, mint az új, akkor kidobjuk. Ha nem működik és régi, szintén megy a lomtalanításra. Elképzelhető, hogy soha nem fogjuk megjavíttatni már, ha eddig nem tettük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás