5 általános étel a konyhádból, amit, ha rosszul készítesz elő, azonnali mérgezést okoz
Olvass tovább...
Az ehető rovarok fenntarthatóak, ízletesek, és egyre jobban hozzáférhetőbbek már számunkra is. Világszerte 2 milliárd ember már most is minden nap eszik rovarokat. A rovarok fogyasztása (entomofág) újdonság lehet számodra, de Ázsiában, Afrikában, Dél- és Közép-Amerikában az étrend nagy része.
Amikor először hallottam az ehető poloskákról, arra gondoltam, hogy "dehogyis!". De ugyanakkor nagyon kíváncsi voltam. Végül is kipróbáltam, és kiderült, hogy nem rossz az íze. De ez még nem minden.
Az ehető rovarok alternatív fehérjeforrást jelentenek az ember számára, fenntarthatóak, ráadásul még rengeteg más elképesztő jótékony hatásuk is van.
Merüljünk el abban, hogy MIÉRT kell leküzdenünk az első blikkre érkező undort és, hogy ne utasítsuk el a bogárfogyasztást. Fontold meg, hogy miért érdemes becsempészni az ízeltábúakat étrendedbe.
Na de mégis miért?
1. Finomak
IGEN! Akár hiszed, akár nem, a poloskák jó ízűek. Ha szépen elkészíted, akkor nem is fogod tudni, hogy rovarokat eszel. Ami azt illeti, különböző állagok és ízek léteznek bogarakból.
Például:
2. Már rég eszed, csak nem tudsz róla
Sajnálom, hogy tőlem kell megtudnod, de az igazság az, hogy már bogarakat eszel! Természetesen öntudatlanul. Egy kutatás becslése szerint mindannyian több mint fél kiló (453 g) rovart eszünk meg évente. Kíváncsi vagy, hogyan?
A rovarok részei el vannak rejtve (esetleg) kedvenc ételeidben!
A rovardarabok általában megtalálhatók csokoládéban, fahéjban, datolyában, kávébabban, burgonya chipsben, mogyoróvajban, brokkoliban, paradicsomkonzervben, fügekrémben, konzerv gyümölcslevekben stb.
Emellett sok rovardarabot rejtenek a friss növényi alapú zöldségek és gyümölcsök. Tehát, különösen, ha te vegetáriánus/vegán oldalon állsz, valószínűleg rengeteg bogarat eszel.
3. Tele vanfehérjével
A fehérjék aminosavakból álló szerves vegyületek. Az élelmiszer-táplálkozás fontos elemei.
Tudtad, hogy a tücskök akár 69% fehérjét tartalmaznak? Például a szöcske egyetlen adagja 14-28 gramm fehérjét tartalmaz. Már egyetlen kis adag a napi bevitel 25-60%-a! Ráadásul ezek a teljes fehérjeforrások, amelyek minden esszenciális aminosavat tartalmaznak.
Ezen túlmenően sok más alapvető vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, mint például a kálium, a vas, a B12-vitamin.
4. A bogarak fenntarthatóak
Valljuk be, az állattenyésztés zavaróan fenntarthatatlan. Az állatok sok energiát igényelnek, földet, élelmet, vizet stb. A rovarok tenyésztésének néhány előnye az, hogy nagyon könnyű nagy léptékben kivitelezni, és a legjobb az, hogy az ökoszisztémák tönkretétele nélkül is megtehető. A rovartenyésztés körülbelül százszor kevesebb üvegházhatású gázt termel, mint a húsmarha vagy a sertés. Ez csökkentheti a globális felmelegedést, miközben rengeteg földet és vizet is megtakaríthat.
Olvass tovább...
Egy másik példa az, hogy a lisztférgek a hulladék búza pelyváján is túlélnek, nem pedig a gabonát zabálják, mint más húsforrások.
Végül egy nagyon érdekes dolog: A rovarok tenyésztése több erdősítést eredményezhet.
A legtöbb ehető rovart természetes élőhelyekről gyűjtötték be. Ez azt jelenti, hogy szoros kapcsolat van az ehető rovarok és a fenntartható erdőgazdálkodás között.
5. Egészségesek
A poloskák nem csak fehérjében gazdagok! Számos ehető rovar biztosítja: