promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem gondolnád, hogy melyek a legveszélyesebb dologok a konyhádban - eláruljuk, az egyik Te vagy
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A konyha minden otthon központi helye. Ez az a motor, amely a családokat és a vendégeket összetartja. Míg a legjobb konyhák megtelnek melegséggel és étellel, számos lehetséges veszély leselkedik ránk mindeközben.

Most összeszedtük a 10 legveszélyesebb dolgot a konyhádból:

Te magad

Apámnak van egy kedvenc mondata, amely mindig eszembejut, amikor rájövök, hogy valami hülyeséget csináltam: „Ne keverd össze az ambíciód a képességeiddel.”

Az emberek veszélyesek tudnak lenni a konyhában, legyen szó a készülékek működtetéséről és a kések helytelen kezeléséről, az ételkészítésről és a tisztítószerekről, vagy a dolgok felügyelet nélkül hagyásáról. Balesetek történhetnek, még akkor is, ha minden óvintézkedést megteszel.

Tűzhelyek

A tűzhelyek a legveszélyesebb készülékek a konyhában. A felügyelet nélkül hagyott tűzhelyek, a rendszeresen nem tisztított sütők, a hibás tűzhelyek „átlagosan 550 halálesethez, 4820 tűzsérüléshez és több száz milliós károkhoz vezetnek évente”.

Soha ne hagyd felügyelet nélkül a tűzhelyet főzés közben, és ügyelj arra, hogy tisztítsd meg a sütőt és a főzőlapokat.

 Mi rejtőzik a mosogató alatt?

Sok háztartásban szokásos vegyszereket és tisztítószereket tartanak a mosogató alatt a konyhában, ami különösen veszélyes, még akkor is, ha kisgyerekek vannak a közelben, és a dolgokat biztonságosan elzárva tartjuk.

Míg a fehérítő, a metilalkohol és az ammónia veszélyei széles körben ismertek, még a természetes mosószerek, tisztítószerek és szagcsökkentők is veszélyesek lehetnek, ha emberrel, tűzzel vagy más vegyi anyagokkal érintkeznek.

A keresztszennyeződés, a vegyi szag, a tartály szivárgása és a nem biztonságos csomagolás veszélyes helyzeteket okozhat a konyhában, legyen szó tűzről, csúszásról és kiömlésről, mérgezésről, vagy akár kisebb bőrirritációról, vagy égési sérülésről.

Szivacsok

A tisztátalan szivacsok ugyanolyan nagy valószínűséggel okozhatnak ételmérgezést, mint a nem megfelelő előkészítés és élelmiszerkezelés. A baktériumok (például a coli és a szalmonella) gyorsan szaporodhatnak a szivacsokban, ahol a meleg, nedves környezetben és a korábban kitakarított szennyeződés maradványaiban lubickolnak.

Légfrissítők

A légfrissítők ártalmatlannak tűnnek, de kémiai veszélyekkel járnak, amelyekről esetleg nem is tudtál.

Sok légfrissítő aeroszolokat tartalmaz, amelyek nagy mennyiségben bocsátanak ki illékony szerves vegyületeket (VOC) az őket használó háztartásokban. A VOC hozzájárul az ózon hatásához, és légzési problémákat okozhat.

Ezenkívül nehéz lehet tudni, hogy milyen vegyszerek vannak a termékekben. A Nemzeti Tudományos Akadémia szerint „a mindennapi használatú termékekben található vegyszerek több mint 80%-ára vonatkozóan nem áll rendelkezésre toxikus információ. Kevesebb mint 20%-át tesztelték akut hatásokra, és kevesebb, mint 10%-ukat vizsgálták krónikus, reproduktív vagy mutagén hatásokra."

Mikrohullámú sütők

A mikrohullámú sütő ma már a legtöbb otthoni konyha elengedhetetlen része, de a sütőhöz és a tűzhelyhez hasonlóan rendkívül veszélyesek is lehetnek, ha nem megfelelően használják.

A legtöbben tudják, hogy fémet tenni a mikrohullámú sütőbe veszélyes lehet – még akkor is, ha a szikrák szépnek tűnnek –, de olyan dolgokat, mint a kávéscsészék, papírzacskók, hungarocell és bizonyos kivehető edények, nem szabad a belsejébe tenni. Megolvadhatnak, összetörhetnek, és veszélyes méreganyagokat bocsáthatnak ki.

Kések

Ez nyilvánvaló, amit érdemes megismételni. A kések veszélyes konyhai eszközök, amelyeket mindig tisztelettel és óvatosan kell kezelni.

Vágódeszkák

Mindig használj külön vágódeszkát a húshoz, halhoz és zöldségekhez. Valójában a kereskedelmi konyhákhoz hasonlóan a színkódrendszer.

  • A fehér vágódeszkák pék- és tejtermékekhez valók.
  • A sárga vágódeszkák főtt húshoz valók.
  • A barna vágódeszkák gyökérzöldségekhez valók.
  • Nyers húshoz piros vágódeszkát.
  • Kék vágódeszkák nyers halakhoz.
  • A zöld vágódeszkák saláták, gyümölcsök és friss zöldségek.
  • A lila vágódeszkákat allergén élelmiszerekhez (például diófélékhez stb.).

Soha ne használj sérült vagy repedt vágódeszkát, mert a repedések tökéletes helyet biztosítanak a baktériumok megtelepedésének és elszaporodásának.

A konyha a kedvenc helyem. Ez az a központi pont, ahol a családom és a barátaim összegyűlnek a közös étkezés vagy a szórakozás céljából. Rendkívül fontos tisztában lenni azzal, hogy mi ronthatja el a konyhai élményeket, és szükséges megtenni bizonyos biztonsági lépéseket.


[[kod1]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás