promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták volna az elsüllyedt Atlantiszt? Titkos kis érintetlen sziget csúcsai emelkedtek ki az Atlanti-óceánból, ami egyes tudósok szerint az elveszett Atlantisz csúcsai lehetnek
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A legtöbb ember nagyon keveset vagy semmit nem tud erről a távoli szigetcsoportról, ami az Atlanti-óceán közepén helyezkedik el. Mégis nehéz elképzelni olyan helyet, amely jobban megfelelne a természet szerelmeseinek, a kalandsportok kedvelőinek vagy bárkinek, aki az érintetlenséget keresi.

Ha ez a kis felkonferálás nem tenné elég csábítóvá a szigetcsoportot, Portugáliának ezen autonóm régiójába több légitársaság is kedvező viteldíjakkal teszi lehetővé, hogy a kalandorok eljussanak az Édenbe.

A világjárók számára a portugál Azori-szigetek hosszú ideje nagyon csábító célállomás. Az UNESCO a világörökség részeként nyilvántartott szigetcsoport mesebeli hely azok számára, akik oda vannak az érintetlen természet világáért.

Paul Schliemann nevű történész szerint az Azori-szigetek kilenc vulkáni szigete valójában az elsüllyedt, legendás Atlantisznak tengerből kiálló csúcsai. Állítása szerint nagyapja, aki arról híres, hogy feltárta Tróját olyan leleteket hagyott rá, amelyek egyértelműen bizonyítják ezt az elméletet, azonban a témával foglalkozó tudósok ezen feltevést megalapozatlannak tartják és elutasítják.

De hogyan képzeljük el az Azori-szigeteket?

Hatalmas víz alatti hegyek, az Azori-szigetek feltáruló csúcsai az európai, amerikai és afrikai tektonikus lemezek találkozásánál fekszenek. Az egykor olvadt kőzetből kialakított barlangok, oszlopok; a babér- és cédruserdőkkel övezett kék tavak, valamint a kalderák lejtőit mintázó zöld legelők elsőre elcsábítják szemünk világát. Az ásványi anyagokkal teli talajt a Golf-áramlat által melegített vizekkel körülvett szubtrópusi klímával kombinálja.

Szerencsére úgy tűnik, az azori-szigetekiek meg akarják őrizni kincseiket.

A fejlett környezet a szárazföld mindössze csak 5%-át fedi le, a többi védett területnek és tengeri rezervátumnak számít, így beépítése nem megengedett. A szigetek energiájának mintegy 40%-a megújuló forrásokból származik, főleg geotermikus energiából. Nem csoda hát, hogy az Azori-szigeteket egykor az Európai Bizottság által támogatott minősítési program, a Quality Coast a világ fenntartható turizmusának legjobb úti céljai közé sorolta, sőt valójában ez az egyetlen hely a világon, ahol Platina díjat kapott a szigetcsoport a fenntartható létformáért.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás